вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАнтибиотици, хапчета против диабет и кръвно увеличават риска от слънчево изгаряне

Антибиотици, хапчета против диабет и кръвно увеличават риска от слънчево изгаряне

Кожата ми не е прекалено бяла, не се страхувам от слънцето. Така мислят много хора, без да си дават сметка, че приемат лекарства, които повишават чувствителността й към ултравиолетовите лъчи. Наистина много медикаменти могат да повишат чувствителността на кожата при излагане на слънце.

Това са антидепресанти, сънотворни средства, антибиотици, антимикотични, антидиабитични, против високо кръвно – бета блокери, АСЕ-инхибитори, статини, нестероидно противовъзпалителни средства, медикаменти срещу подагра, изброява д-р Анастасия Миланова, дерматолог от София.

Безопасни ли са съставките във фотозащитни кремове и лосиони?

Лекарства плюс слънце може да провокират обрив

хапче лекарстваПациентите, които ги приемат, се нуждаят от допълнителна фотозащита. Молекулите на лекарствата дейсват като хромофори – абсорбират слънчевата светлина, и могат да имат токсично въздействие – човекът да получи еритемна реакция, да се сдобие с обрив.

Някои хора се сдобиват с уртикария 48 часа след печенето и тогава е трудно да се определи откъде точно е проблемът.

Добре е да използваме слънцезащитни средства поради две основни причини, изтъкна още специалистът. Те са профилактика на кожен рак (базоцелуларен, спиноцелуларен или меланом), а също и на стареенето на кожата, провокирано от силните слънчеви лъчи.

Колагенът и еластинът също действат като хромофори – поемат слънчевата радиация, за да защитят кожата, но биват разрушени. ДНК и РНК на клетките се засягат по подобен начин, пояснява д-р Миланова.

Когато продължително излагане на слънце е често и интензивно, биха могли да се нарушат защитните механизма на самата клетка и ДНК, така че да се получат отделни мутации, които се предават при клетъчното делене. Ултравиолетовите лъчи биха могли да провокират оксидативен стрес – провокиране на кислородни радикали в клетъчната цитоплазма и увреждане на самата клетка.

Какво да правим при слънчево изгаряне?

 

Витамини и Шуслерови соли пазят кожата

хомеопатия глобулиФотозащитният ефект може да се допълни от някои екстракти – наример от зелен чай. За него е доказано, че пази от слънчево изгаряне, а вече на пазара има и български кремове със зелен чай, казва д-р Миланова.

Може да се приемат за известно време и комбинирани витамини или Шуслерови соли. Това са 12 основни за организма минерални соли, важни за правилното функциониране на клетките. Тези с номера 3 – ферум фосфорикум, 4 – калиум хлоратум, 6 – калиум сулфурикум и 10 – натриум сулфурикум може да се използват за профилактичен ефект при хиперпигментация, слънчево изгаряне и алергична реакция.

Комбинации от Шуслерови соли за жената

Бебешката кожа е с по-малко меланин

Най-уязвими на слънце са малките деца и хората, които имат различни кожни проблеми. Бебешката кожа съдържа по-малко меланин, който я предпазва от изгаряне. Предотвратяването на слънчево изгаряне в детска възраст е профилактика на кожен рак в зряла възраст. Детската кожа е много по-тънка.

Кератинът също абсорбира лъчите, а при малчуганите той е в по-малки количества. Затова при тях използването на слънцезащитни препарати е необходимо при всяко излагане на слънце.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -