четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИнфрачервената светлина е добър заместител на антидепресантите

Инфрачервената светлина е добър заместител на антидепресантите

Американски учени от Университета на Уисконсин-Медисън откриха прост заместител на антидепресантите – просто кожата трябва да се облъчва с инфрачервена лампа. Обяснението е, че светлината от инфрачервения спектър стимулира производството на серотонин – хормон, който регулира настроението. Проучването е публикувано в списанието Jama Psychiatry.

Експериментите показали категорично, че такова облъчване подобрява състоянието на хора с депресия. Същият положителен ефект дават и слънчевите бани. Например установено е, че печенето на слънце час и половина, при което телесната температура се повишава до 38,5 градуса, бори успешно депресията при 40% от хората. Ефектът настъпва още след първата слънчева баня и продължава цели шест седмици.

Учените поясняват, че топлината стимулира кожата. Това активира клетките, които произвеждат серотонин. Следва промяна във функциите на мозъка и подобряване на настроението. Възможно е слънчевите бани или облъчването с инфрачервена лампа при невъзможност за печене да бъдат признати за безопасна алтернатива на антидепресантите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -