събота, 28 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБезопасни ли са съставките във фотозащитни кремове и лосиони?

Безопасни ли са съставките във фотозащитни кремове и лосиони?

Актуализирана на 15.06.2018 г.

Днес фотозащитните средства се превърнаха в необходимост. С тяхна помощ се защитаваме както от изгаряне, така и от най-голямата опасност за кожата – развитие на кожен рак. Заедно с големия избор на пазара дойдоха и въпросителните – какво съдържат фотофилтрите и има ли опасност за кожата при дълготрайното им приложение.

Оксибензон, или както още се нарича бензофенон 3, представлява органично съединение, често използвано във фотоза-щитната козметика. Основно се синтезира по изкуствен път, въпреки че може да се намери и като естествена съставка в някои растения.

Съставката оксибензон в козметиката осигурява отлична фотозащита срещу ултравиолетовите B и късите UV-А лъчи. Освен че е един от широко използваните фотозащитни филтри, оксибензонът може да се открие и в лакове за нокти, лакове за коса и козметични средства. Там се използва като фотостабилизатор и предпазва продуктите от промяна на цвета при дълготрайно излагане на слънчевата светлина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кремът против изгаряне не пази кожата от тумори
Меланом може да се развие и в очите
Как зарастват раните – на въздух или с превръзка? 
Каква е разликата между химични и физични филтри в кремовете за слънце 
Антибиотици, хапчета против диабет и кръвно увеличават риска от слънчево изгаряне

Страховете от оксибензона се появиха след публикуването на няколко научни проучвания върху животни. Според тези проучвания оксибензонът прониква през кожата в човешкото тяло и действа подобно на хормон (антиандрогенно и естрогенно действие).

Допълнително се изнесоха данни, че оксибензонът може да увреди клетките и да доведе до отделяне на свободни радикали. Всички тези опити доведоха до голям спор в научните среди. Много учени не са съгласни с твърденията за „опасния оксибензон“. Американската академия по дерматология обяви, че оксибензонът е сигурно фотозащитно средство, одобрено от агенцията по лекарствата още през 1978 г.

Защитниците на оксибензона изтъкват, че веществото е нетоксично и това е доказано при много опити с животни. Разрешеното ниво за САЩ е 6%, а за Европейския съюз – 10%. Оксибензонът е разрешен в САЩ за употреба и при деца над 6-месечна възраст.

Единственото със сигурност доказано странично действие на оксибензона е свързано с фотоалергиите. Това всъщност е „най-алергичният химикал“, сравнен с всички останали фотозащитни средства. При съмнение за алергия към оксибензон се прави специално алергологично тестване – фотопач тест. Смята се, че около една четвърт от алергиите към фотозащитни средства се дължи точно на оксибензон.

Друго предупреждение на работната група за защита на околната среда засяга ретинил палмитата. Ретинил палмитат, или витамин А палмитат, е естер на витамин А и палмите – новата киселина. Отново научни проучвания доказват, че точно този тип витамин А може да увеличи риска от рак на кожата в областите, изложени на слънце. Данните се интерпретират също толкова трудно, както и при проучванията върху действието на оксибензон.

Проблемът е, че тези проучвания са извършени върху опитни мишки и не са потвърдени при хора. Винаги има избор, ако се страхуваме от химикали. Съществува фотозащита само с физични филтри – цинк и талк. Физичните филтри са подходящи за чувствителна кожа и са запазени основно за детската козметика. Трябва обаче да се знае, че този тип фотозащита оставя бял филм върху кожата и леко променя цвета й.

Доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -