Каква е разликата между химични и физични филтри в кремовете за слънце

PRINT

Изборът на фактора (SPF ) става в зависимост от типа кожа, казва д-р Анастасия Миланова, дерматолог. При здрава кожа, устойчива на заболявания, в градски условия е достатъчен слънцезащитен фактор 30. Той показва защитата срещу UVB лъчи. Вече се оказа, че е също толкова важна да се гледа каква е защитата и от UVA лъчите. Излъчвани от слънцето, те са 1000 пъти по-интензивни от UVB лъчите.

д-р Анастасия МилановаТипът кожа е определящ при избора на защита

Освен това могат да предизвикат различни кожни тумори, увреждане на колагена, еластина и да индуцират различни алергични реакции в организма, разказва д-р Миланова. Тя съветва потребителите да четат внимателно етикета. При различните заболявания и състояния се препоръчват различни пропорции на филтрите срещу двата вида ултравиолетови лъчи.

Например при чувствителна кожа, склонна към екземи, се препоръчва пропорция от SPF 50 срещу UVB лъчи, а срещу UVА лъчи – SPF 22. Когато кожата е склонна към розацея, факторът за UVB лъчи трябва да е SPF 50+, а за UVА лъчи – SPF 33. При склонна към акне UVB се препоръчва SPF 30, а за UVА – SPF 13.

Как да се пазим срещу стареене

Ако целта е защита на кожата срещу стареене – при UVB лъчи е необходим SPF 30, а при UVА лъчи – SPF 30. При детска кожа д-р Миланова препоръчва съответно SPF 50 при UVB лъчи и SPF 22 при UVА лъчи. За малчуганите са подходящи по-скоро физични, а не химични филтри. Между двата филтъра има разлика.

При химичните самата субстанция поема като хромофор част от лъчите и ги превръща в топлина, която се излъчва в пространството. В ролята на физични филтри са главно титаниев диоксид и цинков оксид. Те отразяват слънчевата светлина, когато са намазани на равномерен слой върху кожата и я отблъскват. Новите разработки са насочени към това частиците да стават все по-миниатюрни, за да се избегне обичайното сега побеляване на кожата от кремове с физикални филтри.

Физикалният филтър се предпочита при децата

И двата вида са добри. Физикалният се предпочита при децата, тъй като тяхната кожа е по-дразнима, казва дерматологът. Тя е като сито, по-пропусклива е, и всички субстанции, които се мажат върху нея, навлизат по-дълбоко и могат да провокират алергична реакция. Затова при малките се предпочитат механичните филтри, които са физически инертни.

При възрастни пациенти с нечувствителна кожа може да се използват и двата вида, може и комбинирани препарати, които съдържат и химични, и физикални филтри. За чувствителните кожи има специално разработени химични филтри. Желателно е слънцезащитният крем първо да бъде тестван, за да се види дали все пак няма да има реакция. Изследванията обаче сочат, че не толкова химичните филтри, а консервантите, ароматите в лосионите са алергени, пояснява дерматоложката.

Плътността на крема е свързана със слънцезащитата

Различните типове кожа трябва да използват различни текстури, съветва още д-р Миланова. При мазни кожи са подходящи флуидите, а сухите – по-плътни кремове. Плътността на крема обаче също имат отношение към слънцезащитата. По-мазните кремове имат по-добра фотозащита. Това се отнася както за кремовете за лице, така и за препаратите за цяло тяло.

Ако вече има изгаряне, има начини да се справим по-лесно с него. За бърз резултат се използва комбинация от соли 3 и 8. Таблетките се разтварят на каша с малко вода, която се втрива на мястото на изгарянето, казва специалистът. Може да се приложи и пантенол гел за успокояване на изгарянето. При силен сърбеж и тежка алергия може да се приложат и антихистамини, но пък тези медикаменти спадат към лекарствата, които повишават чувствителността към слънчевите лъчи.

Свързани теми: Антибиотици, хапчета против диабет и кръвно увеличават риска от слънчево изгаряне

Съществува ли алергия от слънцето?

Дерматоскопията открива меланома дори когато той още е невидим

Татуировките повишават риска от рак на кожата

СНИМКА: АОК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Каква е разликата между химични и физични филтри в кремовете за слънце беше последно модифицирана от: октомври 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *