Антибиотици, хапчета против диабет и кръвно увеличават риска от слънчево изгаряне

PRINT
д-р Анастасия Миланова

Кожата ми не е прекалено бяла, не се страхувам от слънцето. Така мислят много хора, без да си дават сметка, че приемат лекарства, които повишават чувствителността й към ултравиолетовите лъчи. Наистина много медикаменти могат да повишат чувствителността на кожата при излагане на слънце.

Това са антидепресанти, сънотворни средства, антибиотици, антимикотични, антидиабитични, против високо кръвно – бета блокери, АСЕ-инхибитори, статини, нестероидно противовъзпалителни средства, медикаменти срещу подагра, изброява д-р Анастасия Миланова, дерматолог от София.

Безопасни ли са съставките във фотозащитни кремове и лосиони?

Лекарства плюс слънце може да провокират обрив

хапче лекарстваПациентите, които ги приемат, се нуждаят от допълнителна фотозащита. Молекулите на лекарствата дейсват като хромофори – абсорбират слънчевата светлина, и могат да имат токсично въздействие – човекът да получи еритемна реакция, да се сдобие с обрив.

Някои хора се сдобиват с уртикария 48 часа след печенето и тогава е трудно да се определи откъде точно е проблемът.

Добре е да използваме слънцезащитни средства поради две основни причини, изтъкна още специалистът. Те са профилактика на кожен рак (базоцелуларен, спиноцелуларен или меланом), а също и на стареенето на кожата, провокирано от силните слънчеви лъчи.

Колагенът и еластинът също действат като хромофори – поемат слънчевата радиация, за да защитят кожата, но биват разрушени. ДНК и РНК на клетките се засягат по подобен начин, пояснява д-р Миланова.

Когато продължително излагане на слънце е често и интензивно, биха могли да се нарушат защитните механизма на самата клетка и ДНК, така че да се получат отделни мутации, които се предават при клетъчното делене. Ултравиолетовите лъчи биха могли да провокират оксидативен стрес – провокиране на кислородни радикали в клетъчната цитоплазма и увреждане на самата клетка.

Какво да правим при слънчево изгаряне?

 

Витамини и Шуслерови соли пазят кожата

хомеопатия глобулиФотозащитният ефект може да се допълни от някои екстракти – наример от зелен чай. За него е доказано, че пази от слънчево изгаряне, а вече на пазара има и български кремове със зелен чай, казва д-р Миланова.

Може да се приемат за известно време и комбинирани витамини или Шуслерови соли. Това са 12 основни за организма минерални соли, важни за правилното функциониране на клетките. Тези с номера 3 – ферум фосфорикум, 4 – калиум хлоратум, 6 – калиум сулфурикум и 10 – натриум сулфурикум може да се използват за профилактичен ефект при хиперпигментация, слънчево изгаряне и алергична реакция.

Комбинации от Шуслерови соли за жената

Бебешката кожа е с по-малко меланин

Най-уязвими на слънце са малките деца и хората, които имат различни кожни проблеми. Бебешката кожа съдържа по-малко меланин, който я предпазва от изгаряне. Предотвратяването на слънчево изгаряне в детска възраст е профилактика на кожен рак в зряла възраст. Детската кожа е много по-тънка.

Кератинът също абсорбира лъчите, а при малчуганите той е в по-малки количества. Затова при тях използването на слънцезащитни препарати е необходимо при всяко излагане на слънце.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Антибиотици, хапчета против диабет и кръвно увеличават риска от слънчево изгаряне беше последно модифицирана от: май 21st, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *