четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво да правим при слънчево изгаряне?

Какво да правим при слънчево изгаряне?

През отпуската всеки гледа да прекара повече време по бански, но понякога се получава неприятна изненада – слънчево изгаряне. Какви са мерките, които трябва да вземем, обясняват руски лекари пред сайта „Медикфорум“. На първо място трябва да се оцени правилно степента на изгарянето. Ако кожата само е по-розова от останалите участъци, достатъчно е само да я промием с хладка вода без сапун, да я обработим с лосион или тоник без спирт, а след това да намажем обилен слой крем за след плажа after sun. Повечето от тях са с охлаждащ ефект. За допълнително охлаждане може да сложите кърпа, напоена с вода. По принцип до следващата сутрин кожата връща своя нормален цвят.

При ясно очертани контури на изгаряне само крем не стига

Ако изгарянето е по-отчетливо и контурите му са отчетливи, само крем няма да помогне. Първо промийте засегнатия участък без сапун. После обработете мястото с антисептик – това е важно, защото изгорялата кожа има микротравми, които мога да се възпалят. След това намажете с крем или гел, най-добре на основата на пантотеновата киселина (пантенол). Нанесете препарата както е указано на опаковката. Изпийте и таблетка аспирин, парацетамол или друго нестероидно противовъзпалително средство. На следващия ден защитете пострадалото място със защитен крем с максимален фактор.

Антибиотици, хапчета против диабет и кръвно увеличават риска от слънчево изгаряне

Най-тежко е слънчевото изгаряне, при което вечерта по кожата са се образували мехури, пълни с течност. Обикновено то се получава при хората с руси и рижи коси. Добре е да ви прегледа лекар, но ако това не е възможно, първо си направете охлаждащ компрес. Поставете един и на челото, тъй като при такова изгаряне често се повишава общата телесна температура. Хладният компрес ще спре поражението на кожата, но след това трябва да се започне лечение. Домашни средства като сметана, одеколон или овесена каша не се препоръчват. Има риск от инфекция.

Най-добре е да се намаже крем с пантотенова киселина (пантенол). При първа възможност обаче трябва да се посети дерматолог. Ако пък на засегнатия участък има и бенки, задължително се консултирайте и с онкодерматолог. Изгарянето значително увеличава вероятността от появата на кожен рак. При силното слънчево изгаряне от възстановяване се нуждае не само поразената кожа, но и целият организъм. Старайте се да пиете повече вода, пазете черния си дроб и задължително избягвайте силните слънчеви лъчи през следващите 3-4 седмици.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -