Меланом може да се развие и в очите

PRINT
око болка в очите подути клепачи

Най-злокачественият рак – меланомът, е по-популярен като заболяване на кожата. Но меланом може да се развие и в очите, предупреждава акад. Петя Василева, шеф на Специализирана очна болница „Академик Пашев“. Увеличава се честотата на очния меланом, като вече имам пациенти и на 12-14 г. с меланом на конюнктивата и на 25-28 г. с меланом на увеята. Доскоро беше рядкост хора под 50 и дори 70 г. да развият такива сериозни заболявания, а в момента лекуваме деца, допълва тя.

Вътреочните тумори са заплаха за зрението, а понякога и за живота. Най-тежък е малигненият меланом, който е сред най-злокачествените тумори в човешкия организъм. На много ранен стадий меланомът дава и разсейки в други части на тялото, докато при доброкачествените образувания в зоната на очите и клепачите може да има рецидиви, но не се стига до метастази.

Основният рисков фактор за меланома са ултравиолетовите (UV) лъчи. Затова носенето на тъмни очила през лятото е задължително. Много важно е да се знае, че UV лъчите преминават и през облаците, та даже и през мъгла, предупреждава акад. Василева.

Особено уязвими са хората със светли очи и децата. Най-агресивно въздействат лъчите на слънцето от виолетовия спектър в часовете около обед – от 11 до 15 ч. По това време трябва да се избягва продължителен престой навън с незащитени очи. Двойна предпазливост е нужна, ако наблизо има водна повърхност, която отразява лъчите и по този начин увеличава риска за всички видове очни тумори.

Базеломите, доброкачествени образувания на клепачите, не са смъртоносни, но водят до тежки деформации в деликатната зона. Клепачите заемат едва 1 % от повърхността на тялото, но на тях се развиват 20% от всички базеломи.

[Общо: 5    Средно: 3.2/5]
Меланом може да се развие и в очите беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *