четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаМеланом може да се развие и в очите

Меланом може да се развие и в очите

Най-злокачественият рак – меланомът, е по-популярен като заболяване на кожата. Но меланом може да се развие и в очите, предупреждава акад. Петя Василева, шеф на Специализирана очна болница „Академик Пашев“. Увеличава се честотата на очния меланом, като вече имам пациенти и на 12-14 г. с меланом на конюнктивата и на 25-28 г. с меланом на увеята. Доскоро беше рядкост хора под 50 и дори 70 г. да развият такива сериозни заболявания, а в момента лекуваме деца, допълва тя.

Вътреочните тумори са заплаха за зрението, а понякога и за живота. Най-тежък е малигненият меланом, който е сред най-злокачествените тумори в човешкия организъм. На много ранен стадий меланомът дава и разсейки в други части на тялото, докато при доброкачествените образувания в зоната на очите и клепачите може да има рецидиви, но не се стига до метастази.

Основният рисков фактор за меланома са ултравиолетовите (UV) лъчи. Затова носенето на тъмни очила през лятото е задължително. Много важно е да се знае, че UV лъчите преминават и през облаците, та даже и през мъгла, предупреждава акад. Василева.

Особено уязвими са хората със светли очи и децата. Най-агресивно въздействат лъчите на слънцето от виолетовия спектър в часовете около обед – от 11 до 15 ч. По това време трябва да се избягва продължителен престой навън с незащитени очи. Двойна предпазливост е нужна, ако наблизо има водна повърхност, която отразява лъчите и по този начин увеличава риска за всички видове очни тумори.

Базеломите, доброкачествени образувания на клепачите, не са смъртоносни, но водят до тежки деформации в деликатната зона. Клепачите заемат едва 1 % от повърхността на тялото, но на тях се развиват 20% от всички базеломи.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -