събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри диабетна невропатия се губи чувствителност на крайниците

При диабетна невропатия се губи чувствителност на крайниците

Диабетната невропатия е едно от хроничните усложнения на захарния диабет. Тя се развива вследствие на повишените нива на кръвната захар, които водят до промени в нервите. Разделя се на соматична и автономна. Соматичната включва нарушения в сетивността и по-рядко в двигателните функции. Най-често се ангажират долните крайници, а по-рядко отделни други нерви (мононевропатии).

Автономната невропатия засяга много от системите в организма

Засяга сърдечносъдовата, гастроинтестиналната, отделителната, половата системи. В нервните влакна кръвната захар навлиза свободно и повишените й концентрации там увреждат предаването на сигналите и обменните процеси в нервните клетки до степен на загуба на функция. Оттук и най-важният принцип в лечението на диабетната невропатия е да се контролират нивата на кръвната захар колкото е възможно по-близо до нормалните с лекарствата за лечение на диабета. Ако добрият гликемичен контрол се поддържа от самото диагностициране на захарния диабет, развитието на диабетната невропатия може да бъде значително отсрочено.

При вече налична невропатия понастоящем за доказан се счита ефектът на алфа-липоевата (тиоктова) киселина. Първоначално се прилага във венозни инфузии (системи), след което се продължава два-три месеца с таблетки по 600 мг. Такива цикли трябва да се правят 2-3 пъти годишно.

Освен това могат да се използват таблетки с витамини от групата В – В1, В6, В12. При развитието си диабетната невропатия води до загуба на протективната чувствителност в крайниците и това може да доведе до неусетни наранявания, които да станат входна врата за инфекция. Развива се т.нар. диабетно стъпало, в което съучастват диабетната невропатия и нарушенията в кръвоснабдяването.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Просто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът
Диабетът не е само два вида, а много повече
При диабетна полиневропатия стъпалата изискват специална грижа
Диабет и кръвно – главни виновници за болни бъбреци

Как диабетиците да се предпазят от диабетно стъпало

Пациентите с диабетно стъпало са с повишен риск за разязвяване и загуба на части от крайника (ампутация). За това от изключително голямо значение са грижите за краката, които включват:

  • да не се ходи бос, ако липсва протективна чувствителност;
  • оглед на стъпалата за забити остри предмети (габърчета, трески, парчета стъкло и др.) и обувките за налични чужди тела;
  • рязане на ноктите в хоризонтална линия, за да не врастват по краищата;
  • отстраняването на дебела, твърда, вроговена кожа на местата с повишен натиск (калус, мазоли) с пемза, както и изтъркването на петите след баня с немного гореща вода и намазването им после с неутрален крем, за да омекне кожата и не се получават пукнатини (фисури);
  • да не се ползват агресивни корозивни разтвори или режещи предмети за отстраняване на мазолите;
  • внимателно подсушаване между пръстите, за да не се развият микотични инфекции;
  • избор на новите обувки след обяд, когато краката са по-отекли;
  • употреба на подходящи стелки, които преразпределят налягането по-равномерно;
  • редовен преглед при специалист по грижите за краката и др.

Счита се, че тези профилактични мерки могат да намалят наполовина броя на ампутациите. При наличие на болка се използват различни симптоматични средства. И тук може да се приложи алфа-липоева киселина. Други лекарства са трицикличните антидепресанти, селективни блокатори на серотониновия обратен захват, антиконвулсанти, транскутанна електростимулация и др., чийто избор трябва да бъде направен от съответния специалист.

проф. Здравко Каменов

 

Проф. Здравко Каменов, дмн, началник Клиника по ендокринология в УМБАЛ „Александровска“, ръководител Катедрата по вътрешни болести в Медицински университет – София, национален консултант по вътрешни болести

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -