Диабет и кръвно – главни виновници за болни бъбреци

PRINT
проф. Емил Паскалев

Нелекувани диабет и хипертония, или пък неправилната им терапия са сред основните причини за възникването на хронични бъбречни заболявания. Две трети от случаите на болни бъбреци са причинени именно от захарната болест и високото кръвно.

Това съобщи на семинар в Правец проф. Емил Паскалев, началник на клиниката по нефрология в Александровска болница и председател на нефрологичното дружество. Честотата на бъбречните заболявания у нас е 12,8%, което е доста по-високо от повечето страни в ЕС.

В страни като Англия, Норвегия и дори Португалия то е 7-8%. Така всеки осми българин има хронично болни бъбреци, като много от тях не знаят за страданието си.

Състоянието на здравната система и липсата на скрининг са основните причини за лошите данни. Изследванията от профилбактичния преглед у нас не давали достатъчно информация за евентуално заболяване. При това немалка част от хората не знаят за хроничното си страдание и не се лекуват. Това пък става причина за високата смъртност.

Има и обратната връзка – не само високото кръвно води до увреждане на бъбреците, но и болните бъбреци могат да предизвикат сърдечносъдово заболяване, подчерта проф. Паскалев.

Хората в хронични проблеми в отделителната система трябва да се придържат към нискобелтъчна диета и навреме да се лекуват. Съвременната медицина разполага с възможности да отложи с години потенциалните усложнения като метаболитна ацидоза, костни заболявания, анемия и полиневропатия.

Когато се появят някакви оплаквания, свързани с бъбреците, заболяването обикновено вече е напреднало, каза още проф. Паскалев. В първите два стадия то можело да се излекува напълно, докато в последния, пети стадий, смъртността е висока – 25%.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Диабет и кръвно – главни виновници за болни бъбреци беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *