сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОткриха нов материал, стимулира растежа на кости

Откриха нов материал, стимулира растежа на кости

Нов материал, който стимулира растежа на костите, може да се превърне в спасение за болните от остеопороза, пише британският в. „Телеграф“. Той ще помага и при случаи, когато сега се поставят метални и керамични импланти за смяна на тазобедрената става или други кости. Понякога те започват да създават дискомфорт на пациентите с течение на времето.

Новият материал е създаден, за да реши тези проблеми. Той е създаден в университетите в Единбург и Саутхемптън. Структурата му прилича на пчелна пита. Това позволява на стволови клетки да се закрепят в определено място. Така те постепенно се превръщат в костните клетки.

Ползата за хората с остеопороза ще е огромна. На мястото на старите и станали вече чупливи кости ще растат нови, а материалът, който служи като първоначална „рамка“, постепенно се разтваря. Новият способ е тестван вече върху животни.  Ефективността му е доказано в лабораторни условия и с използване на човешки тъкани. Клиничните изпитания ще започнат след около пет години.

Възможно е хирурзите да не започнат веднага да заместват протезите с материала, а ще го използват локално. Повторните операции за смяна на тазобедрената става например изисква отстраняването на повече костна тъкан, отколкото първия път. Новият материал дава възможност да се избегне това.

Свързани теми: Лекари: евтини протези и импланти обричат болните на усложнения

От 2013 г. спират спекулата с протези и импланти

Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

Титаниеви импланти спасяват деца с тежка сколиоза

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -