От 2013 г. спират спекулата с протези и импланти

PRINT

Регистър на медицинските изделия слага край на спекулациите и свободните надценки на изкуствени стави, импланти, платна, продукти за анестезия и аспирация, материали за ин витро, за лаборатории и други консумативи. Той ще заработи от 1 януари 2013 г. и ще е достъпен онлайн, съобщиха на пресконферениця в Министерството на здравеопазването.  Проектът струва 149 000 лв. е проектът и се финансира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. В момента в системата цари хаос – лекарите обикновено пращат пациентите при свои доверени фирми по офиси и гаражни магазинчета, където хората купуват посочения консуматив на каквато цена им поискат.

Тази практика не отговаря на изискванията за безопасност и качество, подчерта министър Атанасова. От догодина касата ще преговаря за цената на 137 000 медицински изделия и отстъпките, а те ще се получават само чрез болничните аптеки.

Пациентите ще виждат само част от информацията за медицинските изделия в регистъра, който ще е достъпен през сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). В него ще има данни за вида, техническите характеристики на изделията, за производителя и т.н. Само оторизираните институции обаче ще виждат информацията за продажната цена на заявителя обаче, както и за това какво се плаща с публични средства за даден продукт.

Хората все пак ще могат да направят справка за стойността, която трябва да доплати. Търговската информация ще остане тайна за потребителите, защото даден продукт може да се доставя от няколко заявителя и ако цената е публична, те могат да се договарят помежду си. Затова ценовата информация ще е достъпна само за съответния доставчик и за институциите, които купуват медицински изделия.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
От 2013 г. спират спекулата с протези и импланти беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *