четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧовешкият организъм може да победи рака и без лекарства

Човешкият организъм може да победи рака и без лекарства

Онколози направиха важно откритие: човешкото тяло само по себе си може да преодолее рака без лекарства и други терапии. В университета на Пенсилвания учените изолирали молекулата TIC10. Тя активира протеина TRAIL, който пък помага за унищожаването на раковите клетки.

Нетоксичният протеин TRAIL потиска растежа на тумора по време на контрола, който упражнява имунната система – процеса за издирване на раковите клетки. Ако той е затруднен поради растеж на раково образувания, туморните клетки се размножават неконтролируемо. Качествата му бяха известни и преди, задачата пред учените е да открият надежден способ да го активират по естествен начин.

Друг плюс на молекулата TIC10 е, че тя може да преминава кръвно-мозъчната бариера. Тази особеност я прави способна да помага и срещу рака на мозъка. Молекулата активира гена TRAIL не само в раковите клетки, но и в здравите. Така умират не само злокачествените клетки, но и тези, които са в близост до тях. Здравите клетки обаче увеличават на повърхността си рецепторите за гена TRAIL, като така му оказват подкрепа.

Засега молекулата е тествана върху мишки, но учените не се съмняват, че тя ще работи и при хората. Експертите проучват дали е възможно да се получи протеинът TRAIL по синтетичен начин. За момента учените заявяват, че протеинът е безопасен под формата на медикамент.

Източник: Nature

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -