Лекари: евтини протези и импланти обричат болните на усложнения

PRINT

Неподходяща протеза на тазобедрена става е станала причина след 1 г. пациентът отново да бъде опериран. Това съобщи Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Подобни случаи ще зачестят заради въведената от касата нова методика за договаряне на медицинските изделия, прогнозира той. От 2013 г. пациентите ще бъдат принудени или да приемат да бъдат лекувани с най-евтините медицински изделия или да заплащат изцяло по-скъп модел, ако той е по-подходящ за тях.

Това нарушава правата на болните и в много случаи ще доведе до усложнения, до които няма да се стигне, ако се използват правилните за всеки конкретен болен стентове и импланти, заявиха представители на 6 пациентски организации. Виновна според тях е нова методика на касата, която не позволява пациентите да доплатят за по-качествени продукти.

Принуждаваме хората да плащат за консумативи, които се реимбурсират напълно в повечето европейски страни, изтъкна доц. Николай Габровски, национален консултант по неврохирургия. Ситуацията е неприемлива и за самите При всеки пациент има индивидуални особености, свързани с анатомията и диагнозата. Сега изходът от терапията се предрешавал от платежоспособността на пациента. Използваните в неврохирургията консумативи са скъпи, те може да стигнат до няколко хиляди лева само за един отделен пациент. По думите на доц. Габровски не може да се търси качество в работата на лекарите, ако те са принудени да слагат от най-евтиното. В същото време обаче те са отговорни за изхода от операцията.

Приветствам, че касата започна да плаща за повече стентове и спирали при аневризми, каза доц. Иво Петров, шеф на кардиологичното дружество. Това обаче се правело от години в страни като Турция, Сърбия и Унгария, които са близки до нашия стандарт. Там отдавна работели по този златен стандарт. Новата методика на НЗОК става причина да се нарушават медицински ръководства в ущърб на пациента, изтъкна доц. Петров. Според него било по-добре от НЗОК да признаят открито, че не могат да плащат на 100% за необходимите консумативи, но да поемат известен процент, а останалото да се доплаща от пациента.

Евтиното излиза скъпо в крайна сметка, посочи и доц. Добрин Василев, началник на инвазивната кардиология в Националната кардиологична болница. Той направил изчисления, че ако само при 30% от болните се стигне до повторно поставяне на стент, това ще струва на касата 4-5- млн. лв. допълнително.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекари: евтини протези и импланти обричат болните на усложнения беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *