петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо усещам тежест в стомаха?

Защо усещам тежест в стомаха?

Стомахът ми тежи и когато не съм яла – с това оплакване понякога пациенти търсят помощ при гастроентеролога. Чувството на тeжест в епигастриума или „под лъжичката“ е едно от най-честите оплаквания в клиничната медицина и във всекидневието, казва проф. Константин Чернев, специалист по вътрешни болести. Зависи колко често се появява, има ли връзка с храненето и на каква възраст е пациентът.

Причини за чувството на тежест в стомаха

Ако чувството на тeжест се появява само понякога при млади хора, най-вероятно е съвсем невинно оплакване и да се дължи на особености във формата на стомаха (удължен стомах при слаби и високи млади хора, при прегънат („каскаден“ стомах). При друга част от здрави може да е свързано с нарушение във функцията на стомаха (нарушен мотилитет на стомаха).

Чувството на тeжест най-вече след нахранване обаче може да бъде свързано с редица по-леки и много сериозни до тежки заболявания на стомаха.

Много често чувството на тeжест, понякога тъпа болка, съпровожда хроничния гастрит, язвената болест, но може да бъде симптом и при тежки стомашни заболявания – рак на стомаха. Поради това при хора на средна и напреднала възраст постоянното чувство на тежест налага възможно най-бързо изясняване на състоянието на стомаха след консултация със специалист.

В по-редки случаи чувството на тежест в горната коремна половина при пациенти в средна и напреднала възраст може да е свързано с промени и увреждане на други органи, разположени в тази половина на корема – черен дроб, жлъчен мехур, дебело черво, панкреас, далак. Поради това появата за по-продължително време на чувство за тежест и тъпа болка в горната коремна половина изисква наложително консултация със специалист.

Редактор Ина Димитрова
Свързани публикации

1 коментар

  1. Да усещаш пеперуди в стомаха е класически симптом на любовта. Но постепенно пеперудите отлитат и започваш да се питаш – къде изчезнаха? Нормално ли е вече да не ги усещам?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -