четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДиабетът не е само два вида, а много повече

Диабетът не е само два вида, а много повече

Диабетът не е само два вида, а по-скоро едно описание за различни заболявания – това разкрива най-новото проучване под името DiMelli в Германия. Според учените последните научни открития вече не са в подкрепа на сегашната строга класификация на диабета. По-скоро съществува устойчивост на форми и смесица от диабетични фенотипове.

Предлагат преразглеждане на критериите за диагноза

„За да се приложи правилно лечение е особено важно да се прецизират критериите за диференциране и диагностициране на различните форми на диабет, казва проф. Анете-Габриеле Циглер от центъра „Хелмхолц“ в Мюнхен и добавя, че са необходими по-нататъшни изследвания за осветляване на дългосрочното развитие на фенотиповете, разпределението на различните видове и начина по който техните черти се проявяват при възрастните пациенти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Витамин D може да намали риска от диабет

Може ли човек да има „малко“ диабет?

Проучването DiMelli анализира различните фенотипове диабет според имунологичните, метаболичните и генетични профили на пациентите. Въпреки че образуването на автоантитела се свързва със специфични клинични показатели като метаболични маркери, различните форми на диабет не могат да бъдат ясно разграничени на тази база и в много случаи се получава препокриване.

Резултатите от изследването са публикувани в последното издание на научното списание PLOS ONE. В публикацията учените подчертават значението на тяхното откритие за постигане на ясна класификация на диабета.

Проучване изследва видове диабет при деца и младежи

деца ученициИзследването DiMelli (Diabetes Mellitus Incidence Cohort Registry) проучва честотата и характеристиките на диабетичните фенотипове сред децата и младежите под 20-годишна възраст. Проектът е спонсориран от Германския център за изследване на диабета.

Изследванията на биопробите е извършено от Централната медицинска лаборатория и Мюнхенския център Хелмхолц, за да се гарантира високото качество и сравнимостта на лабораторните параметри.

Между април 2009 и юни 2012 година в регистъра са включени 630 души. От тях 522 имали две или повече специфични за диабета антитела, а 64 участници в изследването едно антитяло. При 44 души не били открити антитела. Наличието на антитела характеризира автоимунен диабет тип 1, докато диабет тип 2 се проявява без някаква специфична имунологична реакция.

Открити са различия

Въпреки че участниците със и без специфични за диабета автоантитела очаквано са показали различни характеристики по отношение на телесното тегло, загубата на тегло и функцията за производство на остатъчен инсулин, не е било възможно фенотипните характеристики да бъдат определени ясно към специфичните видове на заболяването.

Tова означава, че формирането на автоантитела не върви ръка за ръка с ясно различима комбинация от други кръвни стойности и клинични характеристики.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -