събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБезплатни прегледи на Алея на здравето

Безплатни прегледи на Алея на здравето

Национална пациентска организация ще вземе участие в изложението „Алея на здравето“, което се провежда в НДК в периода 30 октомври – 03 ноември 2013 г. В 5петте дни от Изложението, на щанда на Национална пациентска организация, който се намира на полуниво Изток (ляво), ще се проведат скринингови изследвания за метаболитен синдром и първичен скрининг за диабет тип 2; измерване на артериално налягане и сърдечносъдов риск; скринингови изследвания за хепатит B и C; скринингови тестове за белодробни заболявания и акция, посветена на профилактиката и лечението на тромбофлебит. Всички изследвания са безплатни, а хората с положителни резултати ще бъдат насочвани към специалист за консултация и допълнителни изследвания.

Ден 1 – 30 октомври 2013 г. (сряда)

Метаболитен синдром и първичен скрининг за наличие на диабет тип 2

В първия ден от Изложението, от 10 до 19 ч., ще се проведе скринингова акция за наличие на метаболитен синдром и първичен скрининг за диабет тип 2. В рамките на акцията със специална апаратура на посетителите ще бъде направен анализ на телесния състав и на висцералната мастна тъкан, която е свързана с инсулиновата резистентност и е важен фактор за появата на диабет тип 2. Ще бъдат измервани два от параметрите, свързани с метаболитния синдром: индекс на телесна маса и обиколка на талията на посетителите.

Ден 2 – 31 октомври 2013 г. (четвъртък)

Измерване на артериално налягане и сърдечносъдов риск

В интервала от 10 до 17 ч. ще се измерва артериалното налягане и ще се прави кратка анкета за изчисляване на сърдечносъдовия риск на посетителите. Предразположените към този тип заболявания ще получат специални броеве от изданието „Библиотека за пациента“ на Дружество на кардиолозите в България, посветени на темите: предсърдно мъждене, артериална хипертония, както и предупредителни симптоми и действия при инфаркт и инсулт. На желаещите ще бъдат раздавани обучителни материали по темата остър коронарен синдром, които се разпространяват и в рамките на програмата „Университет за пациенти“ на НПО.

Ден 3 – 1 ноември 2013 г. (петък)

Скринингова акция за вирусни хепатити B и С

В часовия интервал от 10 до 19 ч. (или до изчерпване на тестовете) посетителите на Изложението ще бъдат изследвани за хепатит B и С. Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на НСБХ „Хепасист“, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. За провеждане на изследването няма ограничения за консумацията на храна и напитки. Всички посетители на изложението ще получат и печатни информационни материали за заболяването.

Ден 4 – 2 ноември 2013 г. (събота)

Тестове за белодробни заболявания
„На 2 ноември от 11 до 15 ч. е предвиден скрининг с пулсоксиметър, който показва съдържанието на кислород в кръвта (%SpO2). С това изследване се цели откриване на намалена кислородна наситеност на кръвта, която е показателна за хронични респираторни заболявания.
Акцията бележи началото на месеца за повишаване информираността на населението относно пулмоналната хипертония. Пулмоналната хипертония лесно може да бъде объркана с други заболявания, включително психични, и следователно лекувана с неподходящи медикаменти. Важно при поставяне на първоначалната диагноза е да бъде направена ехокардиография.

Ден 5 – 3 ноември 2013 г. (неделя)

Профилактика и лечение на тромбофлебит

В последния ден от изложението от 10 до 15 ч. ще се предоставя информация за заболяването тромбофлебит. Акцията ще премине под надслов „Тромбофлебит – как да си помогнем сами, спортът и правилната диета – сигурни помощници при лечението и профилактиката“, като представители на пациентската организация ще предоставят информация и материали по темата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -