Витамин D може да намали риска от диабет

PRINT
захарен диабет

Витамин D може да намали риска от диабет с 25%. Тази теза проверяват в Националния институт по здравеопазване на САЩ, който започна мащабно клинично проучване. Целта е да се разбере дали приемането на витамини от групата D, особено холекалциферол, може да предотврати или забави развитието на захарен диабет тип 2 при пациенти на възраст над 30 години с преддиабетно състояние, пише „Дейли експрес“.

В проучването участват 2500 души. В групата на пациентите с преддиабет нивото на глюкозата в кръвта е над нормалното, но не е достатъчно висока, за да се диагностицира диабет. От Националния институт по здравеопазване подчертават, че няма да правят окончателни заключения преди края на експеримента.
В проучването половината от пациентите доброволци трябва да приемат дневно 100 микрограма витамин D3, а другата половина – плацебо. Два пъти в годината всички участници опит ще бъдат изследвани

Експериментът се провежда на принципа на двойно сляпо проучване, като нито участниците, нито изследователите знаят кой точно приема плацебо , и кой – витамина. Проучването ще продължи около четири години. Очаква се, че по време на този тип време диабет 2 ще има достатъчен брой обекти, както и да се направят изводи за ефекта на витамин върху развитието на болестта.

Източник: „Дейли експрес“

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Витамин D може да намали риска от диабет беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *