Кремът против изгаряне не пази кожата от тумори

PRINT
грижи за кожата

Слънцезащитните продукти не предпазват от рак на кожата, предупреждават учени от Британския институт за изследване на рака, цитирани от Medical News Today. Въпреки крема UV-лъчите успяват да потиснат гените, които предотвратяват увреждането на ДНК.

Ефектът на опасните слънчеви лъчи е тестван върху двумесечни мишки. Животните били с мутация в BRAF – ген, който увеличава риска от меланом. Без слънцезащитни средства се отбелязвало директно увреждане на ДНК в пигментните клетки на кожата. По-специално, откриването на аномалии в гена р53, който обикновено предотвратява увреждане на ДНК, причинено от ултравиолетовите лъчи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Каква е разликата между химични и физични филтри в кремовете за слънце 
Антибиотици, хапчета против диабет и кръвно увеличават риска от слънчево изгаряне
Какво да правим при слънчево изгаряне? 

След нанасяне на крема със степента на увреждане намалявала, но не можела да се предотврати напълно. Според експерти използването на крема не е достатъчно. Когато излизаме на слънце, трябва да използваме слънцезащитен крем с фактор (SPF) не по-малко от 30, но също така и да създадем физическа бариера – да носим шапки с широка периферия, дрехи с дълги ръкави и слънчеви очила. Ако се стигне до слънчево изгаряне, значи ДНК в клетките вече е пострадала. С времето това може да доведе до рак на кожата.

Източник: Medical News Today

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Кремът против изгаряне не пази кожата от тумори беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *