Как зарастват раните – на въздух или с превръзка?

PRINT

Леките кожни наранявания се случват често във всекидневието, но тогава се чудим какво да правим. Във всички случаи първо трябва да промием раната с дезинфекциращ разтвор. Така ще отстраните микробите, които са попаднали в раната, и ще отстраните бактериите, които нормално се намират върху кожата.

Кое обаче спомага за по-бързото зарастване на раната? Дали да залепим пластир или дори да сложим специална превръзка, която поддържа специална влажност? Ако става дума за леко порязване, обикновена лепенка е достатъчна, казва д-р Харалд Бресер, кожен лекар, цитиран от немското сп. „Аптекарски преглед“. За да не залепва тя, мястото може да се намаже с мехлем. Затвори ли се раната, най-добре да я оставим на въздух, за да дозарасне.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да окажем първа помощ на дете при травма
Какво разкриват основните елементи на кръвта
Терапия с минерали помага на децата при изгаряне и настинка

По принцип се знае, че раните зарастват по-добре при определена влажност, допълва специалистът. Това е подкрепено от специални проучвания. Влагата помага на новата тъкан да се образува по-бързо и да „запечатва“ ръбчетата на раната. Освен това мъртвите клетки и микроби се изчистват по-ефективно. Ако раната се затвори и се образува коричка, новите клетки се размножават по-бавно. Те буквално трябва да си „пробиват“ път през раната. Влажната превръзка обаче е уместна само при по-големите рани или при такива, които зарастват трудно.

Понякога за обикновения човек обаче е трудно да направи разлика между повърхностно и дълбоко нараняване. Ако раната кърви или е по-голяма, ако има дълбок срез или е от ухапване на животно, трябва да се потърси съвет от лекар. Същото се отнася, ако нараняването е причинено от набождане или намачкване на тъкани.

[Общо: 27    Средно: 3/5]
Как зарастват раните – на въздух или с превръзка? беше последно модифицирана от: юли 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *