събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗадух, сърцебиене може да са симптом на паник атака

Задух, сърцебиене може да са симптом на паник атака

Задух, тежест или болка в гръдната област, сърцебиене, замаяност или болки в гърба може да са симптоми на започваща паник атака. Това споделя проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ Александровска. През последните години се увеличава броя на хората, които търсят помощ с тези и други симптоми, свързани с различни тревожни разстройства. Към тази група спадат и паник атаките.  

Характерно е, че тези кризи възникват абсолютно без никакво предизвестие. Най-неочаквано, може дори да лежите в леглото се появява силен страх, често придружен от физически симптоми. Човек започва да си мисли, че е в риск да получи инфаркт, инсулт или да полудее, защото не разбира, какво се случва с тялото му. Такива кризи траят кратко, но имат тенденция да се повтарят. Отличават се главно по завладяващия страх, посочва психиатърът. Засегнатите се опасяват, че губят контрол, въпреки че няма подобна реална опасност около тях.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/natraplivata-nevroza-chesto-e-kombinirana-s-drugi-psihichni-razstrojstva?swcfpc=1

Симптомите на паник атака може да се проявят по всяко време на деня и нощта

Паническите пристъпи може да се появят по всяко време на деня, дори през нощта. Човек се събужда в силен страх и разтреперан. Пациентите на проф. Миланова разказват, че без предизвестие и без реална причина ги обхваща необяснимо, но завладяващо безпокойство, от което не могат да се отърсят.

Още симптоми, за които те споделят:

 • Не ми стига въздух;
 • Не мога да дишам;
 • Усещам, че сърцето ми прескача;
 • Облива ме пот;
 • Усещам, че губи контрол;
 • Имам чувството, че ще падна, че нещо лошо ще се случи;
 • Страхувам се, че ще получа инсулт или инфаркт,
 • Страхувам се, че ще полудея.
https://bolenzdrav.com/novini/lyubopitno/12-nachina-za-spravyane-sas-strahova-nevroza-zaradi-pandemiyata?swcfpc=1

Често първо се търси помощ при кардиолога

„Имам пациенти, които първо са обиколили кардиолог и други специалисти, преди да стане ясно, че не страдат от някоя физическа болест. След като се изключи сериозно заболяване, се търсят възможно психиатрични причини. Идват при мен, носейки пълни папки с подробни изследвания“, споделя проф. Миланова. Ако симптомите на паник атаката и тревожните разстройства се познават по-добре, хората по-често ще търсят помощ направо при психиатър. Тя подчертава, че подобни проблеми се срещат доста често. 15% и повече от хората поне веднъж са  преживяли паническа атака.

Ковид пандемията пряко и индиректно увеличи броя на хората с тревожни разстройства и психози

Психиатрите категорично установяват увеличения на пациентите с различни тревожни разстройства и психози. Трудно е да се определи дали самата коронавирусна инфекция или социалната изолация, сътресенията, свързани с различни ограничения и загуба на работа поради пандемията са първопричината. Възможно е и двата фактора да имат влияние.

От една страна е изяснено, че самият вирус има невротопен ефект върху организма. Болните развиват симптоми по време на самата инфекция или в седмиците непосредствено след нея. Влияние върху психиката, особено при по-чувствителните хора, оказват и многобройни други фактори през последните 2-3 години. Пандемията засегна много аспекти от нашето всекидневие, начина, по който общуваме с колеги, роднини и приятели, а и живота ни като цяло, посочва проф. Миланова. Всяка една възраст е засегната – от най-малките до най-възрастните. Всички имат своите страхове и понякога човек не може да се справи сам с тях.

https://bolenzdrav.com/novini/lyubopitno/10-saveta-za-ovladyavane-na-strahova-nevroza-i-trevozhnost?swcfpc=1

Психози, свързани с острата фаза на Ковид-19

При психиатрите в Александровска попадат пациенти в острата фаза на коронавирусната инфекция с различни психични симптоми. В повечето случаи става дума за генерализирана тревожност, несигурност. Други симптоми са свързани с нарушения в съня, концентрацията. Човек не може да запомня неща, необходими във всекидневието. Всичко това е свързано с влиянието на вируса върху централната нервна система. Популярен физически симптом – загубата на обоняние, говори за засягане на нервната система.

Най-важните признаци, при които е добре да се потърси консултация със специалист психиатър, са:

 • тревожност,
 • депресия,
 • посттравматично стресово разстройство,
 • нарушения в съня,
 • чувство на умора,
 • безсилие;
 • когнитивни нарушения – намалена яснота на мисленето, влошена памет и концентрация.

Значително са се увеличили и хората, които имат натрапливи страхове – например от заразяване или различни обсесивно-компулсивни разстройства. Повечето търсят помощ при лекари извън болниците. Хоспитализират се само пациенти с тежки  тревожни разстройства или психози по време на ковид инфекцията. Те обикновено бързо се възстановяват. Симптомите им като при психоза: налудни възприятия, чуват гласове, изпитват обърканост. В случая обаче има връзка със самата инфекция.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/strahova-nevroza-panik-ataki-lekarstva?swcfpc=1

Добрата новина е, че с отдалечаване на времето от инфекциозната болест, тези оплаквания намаляват и изчезват. Проф. Миланова цитира проучване, според което един месец след болничното лечение, над половината пациенти съобщават за депресия, високо ниво на тревожност, бърза умора и др. След три месеца симптомите са налице при 35%, а след 1 г. една много малка част от хората (около 10%) страдат все още от депресия, тревожност, когнитивни нарушения, които се свързват с Ковид.

Тези симпотми, тяхната тежест и продължителност зависи от тежестта на самата Ковид инфекция. Хората, които са имали преди това психиатрични разстройства, са по-уязвими.

Още нещо: Хората с реални професионални и финансови проблеми се възстановяват по-бавно от добре осигурените.

Кога лечението включва и медикаменти

Терапията с медикаменти не е задължителна още след първата паник атака и на практика не се препоръчва. Възможно е тя да се дължи на депресия, фобия или посттравматично стресово разстройство. Може да се дължи на прекаляване с с алкохол или някакви психоктивни вещества.

Медикаменти се предписват, само ако не може да се овладеят кризите с психологична помощ и те се повтарят редовно.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -