четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНатрапливата невроза често е комбинирана с други психични разстройства

Натрапливата невроза често е комбинирана с други психични разстройства

Обсесивно-компулсивното разстройство е тревожно състояние, което се характеризира с повтарящи се натрапливи мисли (обсесии) и/или натрапливи действия (компулсии), обяснява проф. Вихра Миланова, началник на психиатричната клиника в Александровска болница. Това разстройство в миналото се наричало натраплива невроза, а обсесиите – натрапливи мисли, компулсиите – натрапливи действия. Обсесивно-компулсивното разстройство е често заболяване – от него страдат в даден момент от живота си около 2% от населението.

То засяга еднакво и двата пола, но в юношеска възраст по-често боледуват момчетата. Болестта се проявява предимно в младата възраст – около 70% от пациентите се разболяват преди 25 годишна възраст и само 15% след 35 годишна възраст. За да бъде поставена със сигурност диагнозата обсесивно-компулсивно разстройство, обсесивните мисли и компулсивните действия или и двете трябва да са налице през повечето дни в течение на поне две седмици и да се отразяват на поведението.

Паническа атака – може да се научим да овладяваме пристъпите

Обсесиите са повтарящи се, нежелани мисли, представи, образи, импулси, които болният осъзнава, че са безсмислени, опитва се да им се противопостави. Сблъсъкът мужду нахлуващите мисли и съпротивата спрямо тях предизвиква интензивна тревожност и страх. Например болен, който има натрапливи мисли, че може да се зарази с микроби, осъзнава, че това е малко вероятно, но постоянно се занимава с тази мисъл.

Компулсиите са повтарящи се действия, ритуали, въпреки че болният осъзнава тяхната безсмисленост или прекомерност. Изпълнението на натрапливите действия (ритуалите) снижава тревожността и обратно – опитът да се прекъсне ритуала води до повишена тревожност и чувство на застрашеност.

При обсесивно-компулсивното разстройство често се среща комбиниране с други психични разстройства, най-вече с депресия и паническо разстройство, злоупотреба с алкохол и други психоактивни вещества. От друга страна отделни натрапливи симптоми често се наблюдават при други психични разстройства, най-често при депресия.

Тревожни разстройства мъчат българите, стресът и кризата са виновни

Подобно на останалите тревожни състояния, лечението на обсесивно-компулсивното разстройство включва медикаментозна терапия и психотерапия. От медикаментозните средства най-често се използват антидепресанти от групата на селективните блокери на обратния захват на серотонин (флуоксетин, флувоксамин, сертралин, пароксетин, циталопрам) в по-високи дози за период 4-12 седмици. Друг антидепресант с доказано антиобсесивно действие е кломипрамин, приложен също във високи дози (200-300 мг), посочва проф. Миланова. Като допълнително лечение може да се прилагат антипсихотици, литиеви соли, стабилизатори на настроението, транквилизатори.

От психотерапевтичните методи най-често се използват когнитивно-поведенчески, краткосрочни, психодинамични, позитивни и други подходи. Обсесивно-компулсивното разстройство е относително по-бавно податливо на лечение в сравнение с другите тревожни разстройства. Заболяването е лечимо и целта на лечението е да се отстранят симптомите и да се възстанови социалното функциониране.

Свързани теми: Диагнозата депресия се отнася поне за 10 подтипа психични заболявания

Хората с депресия мислят и анализират по-добре

Кои са признаците на следродилната депресия?

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -