четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВсеки пети лекар у нас иска да бяга в чужбина

Всеки пети лекар у нас иска да бяга в чужбина

Лекари в най-активната възраст 31- 45 години със специалност обща медицина и анестизиология най-често си намират работа в чужбина, стана ясно от проучване на института „Отворено общество“. Допитването е направено през септември и октомври 2011 г. сред 1000 лекари в цялата страна.

Една пета от българските лекари и медицински сестри пък искат да напуснат страната за да се трудят в чужбина, показва същото национално представително изследване за човешките ресурси в здравеопазването. 13%  от анкетираните са декларирали категоричните си намерения да потърсят работа в чужбина в следващите 2 г. Днес половината от лекарите, които заминават са изградени специалисти между 30 и 60-годишна възраст. Медицинските сестри, които напускат страната са млади, до 45 години.

Най-атрактивните дестинации за българските медици са Великобритания, Германия и Франция. Там са търсени интернисти, анестезиолози, хирурзи, акушер гинеколози, педиатри и други специалисти. Повече от 1/3 от сестрите тръгват към Великобритания. Втората и третата предпочитани страни за тях са Италия и Испания.

Основната причина за емиграцията е по-високото заплащане, което се предлага в европейските страни. Като очакван среден доход се посочва сумата от около 2 300 евро месечно, която е напълно реалистично да бъде постигната като стартова заплата.

Голяма част от медиците са взели неплатен отпуск, за да работят в Западна Европа. Това пречи да се очертае истинската картина на миграция, каза ръководителят на изследването Боян Захариев. Основният риск от недостиг на медицински специалисти идва от прекалено малкия брой млади попълнени, които не могат да компенсират броят на пенсионираните през следващите 2 десетилетия.

Средната възраст на българския лекар сега е 50 г., а около 20% от работещите са пенсионери по думите на зам. председателя на лекарския съюз д-р Юлиан Йорданов.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -