петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТревожни разстройства мъчат българите, стресът и кризата са виновни

Тревожни разстройства мъчат българите, стресът и кризата са виновни

Приблизително един от петима българи страда от някакво психично смущение. Най-често това са тревожни разстройства – 11,4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6,2%, злоупотреби с вещества – 3,3%. От 20 до 34 години е най-рисковата възраст за тежки депресии. Това съобщават от Националния център по обществено здраве по случай 10 октомври – Световния ден на психичното здраве.

Гени и стрес са основни причини за психичните разстройства

Основни причини за психическите разстройства са стресът в ежедневието и особеностите в начина на живот. Влияние оказват и социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености. Сред първите симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при психиатър, психотерапевт, психолог. Стигмата (негативното отношение вследствие на предразсъдъци) към психиатричната помощ и психиатричните проблеми пречат психическите разстройства да бъдат навременно и адекватно лекувани още в техния ранен стадий. Повечето българи се срамуват и крият, че се налага да търсят помощ при психиатър. Може би защото са емоционално по-раними, жените боледуват по-често от мъжете и също така по-често търсят професионална помощ.

Хората в кризисни ситуации са още по-уязвими по отношение на стреса, употребата на психоактивни вещества, социалните нужди, нарушенията в социалното функциониране. Кризисни събития след травми, внезапни загуби, произшествия, грабежи, природни бедствия се случват във всички общности по света.

Ето малко повече за основни психически смущения, които мъчат хората.

Натрапливата невроза или обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесиите са повтарящи се, нежелани мисли, представи, образи, импулси, които болният осъзнава, че са безсмислени, опитва се да им се противопостави. Сблъсъкът мужду нахлуващите мисли и съпротивата спрямо тях предизвиква интензивна тревожност и страх. Например болен, който има натрапливи мисли, че може да се зарази с микроби, осъзнава, че това е малко вероятно, но постоянно се занимава с тази мисъл.

Компулсиите са повтарящи се действия, ритуали, въпреки че болният осъзнава тяхната безсмисленост или прекомерност. Изпълнението на натрапливите действия (ритуалите) снижава тревожността и обратно – опитът да се прекъсне ритуала води до повишена тревожност и чувство на застрашеност.

Паническо разстройство

Сърцебиене, тежест в гърдите, световъртеж, изпотяване, главоболие, изтръпване на крайниците – това са основните симптоми, с които протича паническото разстройство. Това е състояние, свързано с вътрешно напрежение, при което нервните импулси избиват към тялото и водят до паническа криза, обяснява пловдивският психиатър д-р Веселин Герев. Пациентът изпитва непрекъснат страх, че може да му се случи нещо лошо, да получи инфаркт или инсулт, който да завърши фатално за него.

Депресията също е доста разпространено заболяване. Не всеки може да се случи да изпадне в потиснато настроение и апатия, да загуби желание да излиза и да върши нормалните си всекидневни дейности. Ако обаче това продължи над 3 седмици, задължително трябва да се потърси помощ от специалист. Понякога причината може да е друго заболяване, но това ще се изясни след самия преглед.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Върху киселинността на стомашния сок влияят също сърдечните болести, заболяванията на белите дробове, на ендокринната и кръвоносната система, стресът, прекалената възбудимост на човека, както и злоупотребата с алкохола и тютюнопушенето.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -