Липсата на серотонин води до паническо разстройство

PRINT
д-р Веселин Герев психиатър

Сърцебиене, тежест в гърдите, световъртеж, изпотяване, главоболие, изтръпване на крайниците – това са основните симптоми, с които протича паническото разстройство. Това е състояние, свързано с вътрешно напрежение, при което нервните импулси избиват към тялото и водят до паническа криза, обясни пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Пациентът изпитва непрекъснат страх, че може да му се случи нещо лошо, да получи инфаркт или инсулт, който да завърши фатално за него. Паниката се задейства постепенно – кризите в началото са редки, след това зачестяват, докато в един момент се стигне до няколко пристъпа на ден.

Уроци по самоконтрол при страхова невроза и панически атаки

Паническото разстройство не преминава от само себе си и без терапия състоянието на човека само се влошава. Причината е, че се дължи на постоянната загуба на веществото серотонин в нервните клетки в резултат на стреса. Този биологичен дефицит се компенсира с медикаменти.

Нивото на серотонина се регулира с лекарства

Лечението е според състоянието – приемат се различни медикаментозни средства, предимно успокоителни, но предписани от психиатър, обясни д-р Герев. Необходимо е нивото на серотонина да се регулира с намеса отвън – като се внесе в готов вид с медикаменти или хранителни добавки.

Набавянето му с храни е невъзможно, защото никой не е в състояние да изконсумира 60 кг банани на ден, за да навакса необходимата доза, отбеляза д-р Герев. Всички други начини за лечение – като разходки сред природата, гледане на зелено и психотерапия, са от полза, но на по-късен етап, след като медикаментозното лечение вече е започнато. Те се провеждат успоредно с приема на лекарства.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 27    Средно: 3.1/5]
Липсата на серотонин води до паническо разстройство беше последно модифицирана от: ноември 21st, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *