петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХората с депресия мислят и анализират по-добре

Хората с депресия мислят и анализират по-добре

Хората с депресия са по-аналитични при задачи, изискващи мислене, и вземат по-обмислени решения от здравите. Болните показали по-добри резултати дори от тези, които се намирали във фаза, близка до оздравяването. Това съобщи немското сп. „Фокус“, като цитира проучване на института по психология в Базел. В него са наблюдавани пациенти с клинични симптоми на депресия. Изводите опровергават традиционното сега схващане, че болестта е свързана с влошаване на мисловната дейност.

На 54 участници в проучването били възложени задачи, свързани с избирането на най-подходящия кандидат. Ставало дума за даване на жилище под наем или да му се възложи работа. Оказало се, че доброволците със симптоми на депресия вземат по-добри решения. Здравите се задоволявали да прегледат няколко кандидата и избирали човек, докато болните търсели по-дълго време и средно статистически се спирали на по-подходящите кандидати.

Проучването е провокирано от дългогодишни дебати сред психолозите, дали депресията влошава качеството на мисълта. Има доказателства, че паметта се затормозява. Учени от САЩ обаче настоявали, че депресията е опит на организма да се адаптира към решаването на комплексни проблеми. Според тях нагласата на болните предполага един по-аналитичен и упорит подход към решаването на сложни житейски задачи, особено на такива, свързани със вземане на решение.

Публикуваното сега проучване е първото практическо доказателство на тази теория.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -