Хората с депресия мислят и анализират по-добре

PRINT
депресия паническо разстройство

Хората с депресия са по-аналитични при задачи, изискващи мислене, и вземат по-обмислени решения от здравите. Болните показали по-добри резултати дори от тези, които се намирали във фаза, близка до оздравяването. Това съобщи немското сп. „Фокус“, като цитира проучване на института по психология в Базел. В него са наблюдавани пациенти с клинични симптоми на депресия. Изводите опровергават традиционното сега схващане, че болестта е свързана с влошаване на мисловната дейност.

На 54 участници в проучването били възложени задачи, свързани с избирането на най-подходящия кандидат. Ставало дума за даване на жилище под наем или да му се възложи работа. Оказало се, че доброволците със симптоми на депресия вземат по-добри решения. Здравите се задоволявали да прегледат няколко кандидата и избирали човек, докато болните търсели по-дълго време и средно статистически се спирали на по-подходящите кандидати.

Проучването е провокирано от дългогодишни дебати сред психолозите, дали депресията влошава качеството на мисълта. Има доказателства, че паметта се затормозява. Учени от САЩ обаче настоявали, че депресията е опит на организма да се адаптира към решаването на комплексни проблеми. Според тях нагласата на болните предполага един по-аналитичен и упорит подход към решаването на сложни житейски задачи, особено на такива, свързани със вземане на решение. Публикуваното сега проучване е първото практическо доказателство на тази теория.

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Хората с депресия мислят и анализират по-добре беше последно модифицирана от: април 29th, 2016 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *