вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да се справим с депресията след празниците - съвети на психолога

Как да се справим с депресията след празниците – съвети на психолога

По празниците се зареждаме с много положителни емоции. Прекарваме повече време с близки и приятели, далеч от работния график и стреса на делника. Приповдигнатото настроение, почивката по правило ни зареждат с интензивни позитивни емоции и ни мобилизират.

При някои хора обаче връщането към всекидневието в първите работни дни на новата година е свързано с потиснато настроение, чувство на празнота. Изпитват липса на мотивация, тъга, за която няма причина, трудно се адаптират към работните задължения.

Нивата на мотивация и тонус падат след дългите празници

Въпреки че няма много проучвания в областта, има научни данни, според които се установява физиологичен спад в биотонуса и нивата на мотивация. Това е един вид естествена последица от пика на хормоните на удоволствието – серотонин и допамин, който е бил в разгара на празниците.

Има обаче и друго. Прекомерната консумация на „вредни“ храни и алкохол също допринася за изчерпване на невромедиаторите на удоволствието и доброто настроение. Това поясни д-р Йоанна Маринова, част от екипа на Клиника „Психиатрия и военна психология” на ВМА.

Положителното е, че тези процеси се регулират с времето. Обикновено организмът бързо може да се справи с тях, особено ако вземем необходимите мерки.

Как да преодолеем физиологичния спад

Има ли рецептата за това, как да се справим с тези физиологични спадове в настроението и тонуса след празниците?

На първо място трябва да се преосмислят режима на хранене, сън и физическа активност. Здравето на тялото е пряко свързано със състоянието на психиката. Грижата за двете трябва да се планира в синхрон. Ето какво съветва д-р Маринова.  

???? Всекидневната употреба на алкохол и други психоактивни вещества трябва да се избягва. Те въздействат пряко и допринасят за изчерпване на невромедиаторите на доброто настроение и удоволствие.

???? Направете си план с краткосрочни и постижими цели и просто действайте! Не винаги се чувстваме мотивирани за действия, особено когато не се чувстваме достатъчно тонизирани, но не забравяйте, че „апетитът идва с яденето“ и много често мотивацията и вдъхновението идват в процеса на действие.

???? Бъдете открити и споделяйте чувствата си с близки с хора и приятели. Изберете живия социален контакт, той е много по-пълноценен и зареждащ.

???? Бъдете тук и сега! Т.нар. „майндфулнес“ техники доказано подобряват осъзнатостта, концентрацията и чувството ни за вътрешен баланс.

???? Направете си равносметка за нещата, които сте постигнали, за позитивните качества, които притежавате. Бъдете благодарни за това, което имате!

???? Не на последно място – направете си списък с нещата, за които сте благодарни. Състоянието на благодарност изпълва ума ни с позитивни мисли и ни изважда от моментите, в които „потъваме“.

Кога обаче е необходимо да потърсим професионална помощ?

Клиничната депресия се дефинира най-общо като състояние на потиснато настроение, понижена енергия, лесна уморяемост, загуба на интереси и липса на удоволствени преживявания. Други чести придружаващи симптоми са безсъние, понижен апетит, нарушена концентрация, мисли за вина и др. Ако тези симптоми продължат повече от 2 седмици и нарушават ежедневното функциониране, е необходимо да се свържем със специалист в областта на психичното здраве за оценка на състоянието, съветва специалистът.

Източник: ВМА пресцентър

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -