събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПрост метод за скъсване с вредните навици

Прост метод за скъсване с вредните навици

Има лесни начини да се избавим от вредните привички като да се тъпчем със сладко или да пушим, твърди британският автор Чарлз Даиг, който написал книга със съвети в този дух. 40% от всички действия, които извършваме всеки ден по собствен избор – миене на зъбите, ходене пеша, пиенето на кафе, са по-скоро свърздани с навиците, отколкото спонтанни решения.

Заменете стария навик с нов, полезен

Едва ли има човек, който да не си е поставял за цел да се освободи от някои привички, които намира за неподходящи. Повечето добри намерения обаче се провалят. В книгата „Силата на навика“ авторът Даиг обяснява как да си гарантираме успех. Дава за пример 34-годишна жена, която пушела и пиела алкохол от 16-годишна. По метода на пробата и грешката тя стигнала до прост способ за промяна в навиците си. Те не трябва да се потискат, а да се заменят ефективно с други, по-полезни.

Пушачката например заменила пушенето с джогинг. Новият навик напълно изместил стария. Учени проверили как се отразява промяната на главния мозък на жената с помощта на скенер. Видели, че новата неврологична структура потиснала старата. Старите навици още предизвиквали неврологична активност, но импулсите били значително по-слаби отпреди. Джогингът предизвиквал доста по-мощни импулси.

А как да се откажем от тортата или сутрешните кексчета? Изяждането им поражда в мозъка чувство за възнаграждение. Затова е необходимо да провокирате в мозъка си подобно усещане с друго средство. Например вместо сладкиш избирайте плодова салата, ядки или моркови, съветва Чарлз Даиг. Тук има и една тънкост – трябва да проявите упорство в първите 3-4 седмици. Толкова е необходимо за създаването на един нов навик.

Свързана тема: Цигари, мазно и липса на движение са най-големият враг на сърцето

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -