Хапче от домат пази сърцето

PRINT

Хапче с ликопен – естественият антиоксидант, който придава червения цвят на доматите, предпазва от сърдечносъдови заболявания, инсулти и инфаркти, съобщи Би Би Си. Изпитания на хапчето със 72 доброволци, направени от екип на университета в Кеймбридж, показаха, че то подобрява функционирането на кръвоносните съдове и ги разширява с повече от 50 процента.

Специалистите знаят от известно време, че ликопенът предпазва от заболявания, включително и от някои видове рак и сърдечносъдови проблеми. Известно е също, че средиземноморската диета, в която доматите изобилстват, е полезна за здравето. Здравословното хранене е най-добрият начин да се избягват болестите, но учените се опитват да направят хапчета с някои от най-полезните съставки, защото те лесно се пият. Хапчето с ликопен обаче няма ефект върху кръвното налягане и втвърдяването на артериите, нито върху количеството на мазнини в кръвта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Рушат ли се витамините в микровълновата печка?
Как да пестим калории без диета
Проста рецепта с домати пази от инсулт 

Освен доматите, на ликопен са богати кайсиите, дините и розовият грейпфрут, чушките и морковите. Ликопенът варира не само в различните сортове домати, но и в зависимост от това как са приготвени. Той се увеличава при топлинна обработка. Затова доматеното пюре и кетчупът са много богати на ликопен.

Източник: Би Би Си

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Хапче от домат пази сърцето беше последно модифицирана от: март 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *