Рушат ли се витамините в микровълновата печка?

PRINT
микровълнови полезни или вредни

Доколко полезна е употребата на микровълновата печка, губят ли качествата си хранителните продукти? Облъчени ли са продуктите? Размразяването в нея унищожава ли витамините? Вредно ли е да се стои близо до такава печка? Това са някои от най-популярните страхове, свързани с употребата на микровълновата технология в домакинството. Списание „Шпигел“ поставя тези въпроси на компетентните експерти. Ето и техните коментари.

Металната кутия на микровълновата не допуска лъчи навън, тя е напълно безопасна за хората наоколо. Високочестотните вълни са избиратели по отношение на храната – те въздействат върху водните молекули в нея, като ги карат да трептят ускорено. Те не влияят пряко на витамините. Не може да се каже по принцип кой начин на готвене – във фурна или на микровълнова запазва повече полезните съставки на храната, пояснява д-р Саша Рон от Института по химия на хранителните продукти към университета на Хамбург.

Витамините се запазват при кратък процес на готвене

Витамин С е чувствителен към високи температури, същото се отнася и за витамин В1, който участва в редица обменни процеси в организма. За да се запазят, процесът на готвене трябва да е кратък. В това отношение микровълновата има дори предимства пред стандартната фурна. Микровълните затоплят продуктите отвътре, докато в печката загряването започва отвън навътре, поради което е необходимо повече време.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Източници на радиация дебнат у дома
Микровълни спират прекомерното потене
Проучване разкри: Вредата от джиесеми и антени е самовнушение

Варенето освобождава мастноразтворимите витамини

Ако пък държите на мастно разтворими витамини като А и Е, спокойно можете да сложите зеленчуковата супа да поври известно време на котлона. Разпространеният предразсъдък, че варенето „убива“ храната, често изобщо не отговаря на истината, коментира д-р Рон. Мастноразтворимите витамини са толкова здраво „вързани“ в продуктите, че само готвенето ги освобождава за усвояване. Така хранителната стойност на ястията може да вариира в зависимост от начина на приготвяне. При доматите например в свеж вид има повече витамин С, но пък при готвене се освобождава червеното вещество ликопин, който доказано действа като профилактика на рака.

Изводите при всички проучвания за технологиите на приготвяне на храната са, да се търси максимално разнообразие – веднъж варено, после готвено, запечено и т.н. Ако човек иска да съхрани максимално витамините в храната, трябва да спазва две правила:

  • Водноразтворимите витамини (С и от групата В) излизат на повърхността на тенджерата. Ако отливате част от бульона, щ загубите много витамини. Това може да се предотврати с готвене на пара.
  • Наред с това трябва да се опитаме да ядем повече пресни плодове и зеленчуци, защото при съхраняването губят витамини. Замразяването обаче съхранява в максимална степен полезните вещества. Ако спанакът е замразен веднага, след като е бил набран, има повече витамини от този в супермаркета, който е бран преди 4-5 дни, допълва експертът.

Накрая той обобщава, че микровълновата печка е неразделна част от всяко съвременно домакинство наред тигана, тенджерата или грилът. Всеки начин на готвене запазва различни хранителни вещества в продуктите.

Източник: Spiegel

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Рушат ли се витамините в микровълновата печка? беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *