Инфарктите са масово сутрин заради циркадните ритми

PRINT

Циркадните ритми или както е прието да ги наричаме – вътрешният ни часовник, са виновни за това, че много инфаркти настъпват в 6,30 ч сутринта, пише в. „Дейли мейл“. В кръвта на човека се съдържа протеин, който пречи на разбиването на тромбите. Пикът на неговата активност е точно рано сутринта, заявяват учените от женската болница „Бригам“ в Орегон, САЩ.

Експертите изследвали нивото на протеина в организма на 12 здрави хора в продължение на две седмици. Искали да разберат дали човешката активност в рамките на деня влияе върху нивата на протеина през деня или регулирането му е изцяло според вътрешния часовник.

В центъра на проучването бил протеин, известен като инхибитор на плазминогенния активатор-1. Той потискал разтварянето на кръвни съсиреци и по този начин има пряко влияние върху риска от инфаркт и инсулт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Нашият вътрешен часовник се намира… в стомаха
Разстройствата на съня са 85 заболявания
Как да преодолеем смяната на часа

Ето какво казва един от учените, д-р Франк Шийр: „Поради особеностите на циркадните ритми или нашият вътрешен часовник, концентрацията на протеина скача именно рано сутринта, независимо от поведението на човека или влиянието на околната среда.

Възможно е при хора, предразположени към сърдечно-съдови усложнения, регулацията на нивата на плазминоген активатор инхибитор-1 да се случва неправилно. В особен риск са хора с наднормено тегло, диабет или със съществуваща болест на сърцето и кръвоносните съдове.“

[Общо: 7    Средно: 3.9/5]
Инфарктите са масово сутрин заради циркадните ритми беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *