понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНобелист: Вирус в телешкото е виновен за рака на стомаха

Нобелист: Вирус в телешкото е виновен за рака на стомаха

Вируси в телешкото месо причиняват рак на стомаха. Това е новата хипотеза на нобеловия лауреат за медицина Харалд Цурхаузен, публикувана в специализираното издание International Journal of Cancer. Той получи наградата за откритието, че човешки папилома вируси са виновни за рака на маточната шийка.

75-годишният специалист все още работи в Центъра за изследване на рака в Хайделберг. Неговото откритие направи възможно създаването на ваксина срещу този вид тумори. Тя се предлага и в България, а от тази година и здравната каса ще плаща за нея, вероятно 50% от цената на трите дози.

Сега нобелистът и съпругата му Етел Мишел де Виляр проучват връзката на един вирус, наречен ТТ, с един от най-често срещаните тумори – този на стомаха. Той се среща много често при говедата и остава в месото, обяснява Цурхаузен. Не загиват дори при термична обработка от 70 градуса. Подозрението на немския учен се основава на над 100 проучвания на рака на стомаха в населението. Там, където има традиция да се ядат телешки стекове алангле – САЩ, Канада, Австралия и някои европейски страни, заболяването било с 20-30% по-често срещано. Хора в региони, където не се консумира много телешко – арабския свят например, боледували по-рядко.

Учени от различни страни са установили от друга страна, че химични вещества, които възникват при печенето на месото – т.нар. хетероциклични амини или полициклични ароматни въглеводороди, също действат канцерогенно.

Тезата на Цурхаузен: Възникването на рака е комплексен процес. Оцелелите при недостатъчната термична обработка вируси в месото влизат в комбина с канцерогенните вещества, които се отделят при печенето на фурна или грил. Вероятно при някои хора има и по-голямо генетично предразположение към рака на стомаха, допуска нобелистът.

Събирането на доказателствата, че човешките папилома вируси предизвикват рака на маточната шийка ни отне 20-25 г., допълва Цурхаузен. Тъй като сега повече научни екипи от цял свят работят по възможната връзка между вирусите и рака, възможно е окончателните резултати сега да са готови и по-рано. Вече е известно, че вирусите на хепатит В и С водят до израждане на клетките на черния дроб. Вирусът Епщайн-Бар, който предизвиква херпеси, пък е виновен за друго злокачествено заболяване – лимфом.

Синът на Харалд Цурхаузен – патологът Аксел Цурхаузен, върви по стъпките на баща си. Той изследва друга теория – че определен полиома вирус е виновен за вид левкемия при възрастните. В клетките на 20% до 33% от болните са открити следи от него, но засега не е ясно дали те играят някаква роля за възникването на заболяването или попадат по някаква друга причина в тъканите на тумора.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -