четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюСпециална диета помага на жените да заченат

Специална диета помага на жените да заченат

– Проф. Кулкарни, различава ли се хомеопатията в Индия от тази в Европа?

Хомеопатията е наука, която се прилага индивидуално – вземат се предвид всички аспекти на обществото и културата. В това се различаваме от Европа. Иначе няма разлика в предписанията на препаратите. Лекарствата са си лекарства, в хомеопатията има над 4000 вида. Хомеопатията е част от традиционната медицина в Индия, включена е в правителствената политика повече от 100 г. Много е популярна, около 30% от населението се лекува по този начин. Във всяка болница има и отделение за хомеопатия. Дори в центровете за първична медицинска помощ се предлага подобен подход за лечение.

– В Европа жените раждат все по-късно и това им създава проблеми – когато вече искат да имат деца, се получава трудно.

– Според традиционните индийски разбирания жената трябва да се омъжи рано и да има деца. Първи брак и раждане след 35 г. не се възприема. Дори разликата между партньорите трябва да е до 2 г. Ако родителите са по-възрастни, те са повече като учителии за децата си, не могат да направят тази връзка с детето, каквато биха имали, ако са млади. Индийката ражда първото си дете обикновено до 25 г.

– Как хомеопатията помага на жените да съхранят репродуктивните си способности?

– В хомеопатията идеята е да се лекуват заедно духа и тялото. Начинът на предписване на лекарствата е като се вземе предвид характера и личността на човека. Освен да подготвим двойката психологически за зачеването, можем да им предложим хомеопатично лечение, което да се справи с проблемите им. Първо се предлага т.нар. конституционално лечение – ако се лекува двойката, всеки трябва да си получи неговото лекарство. Търсят се базовите причини, извора на заболяването, ако има репродуктивен проблем. Може да има генетични проблеми, които родителите да рискуват да предадат на поколението си. Би могло да се даде такова лечение, което да намали вероятността този рисков ген да се предаде на детето.

Какви са основните причини жената да не може да има деца, ако се е омъжила късно?

– Първо правим изследвания на физическо ниво. Има много причини за безплодие – деформация по органите или хормонален дисбаланс. Второто често е проблем. С хомеопатичното лечение се опитваме да намерим причината и да я лекуваме. Мъжът също трябва да се изследва. Може при него да има понижена концентрация или мобилност на сперматозоидите. За изследванията се използват методите на традиционната медицина. Диагностиката не е по-различна. След това в Индия се прилага здравословна диета, която да повиши вероятността от зачеване.

– Какво представлява тя?

– Първото, което препоръчваме, е шафран (подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар – бел. авт.). Изглежда като жълтеникави нишки и се добавя в млякото. Има традиция в първата брачна нощ булката да поднася на мъжа си мляко с шафран. Има и едно друго растение – ашвагандa (познато още като индийски женшен – Withania somnifera) и индийски сарсапарил (с ботаническо име Hemidesmus indicus).

Има ли препоръки за самата храна?

– Най-общо препоръчваме балансирана диета с необходимото съдържание на въглехидрати, мазнини, да е богата на калций и магнезий и есенциални мастни киселини, витамини В6, В12 и фолиева киселина. Обикновено избягваме химическите форми, гледаме да препоръчваме продукти, които я съдържат – мляко, зеленолистни зеленчуци. Фолиевата киселина е много важна за жената по време на бременността. Благодарение на нея се оформя мозъкът на плода.

– А каква диета трябва да пази жената, която иска да зачене?

– В Индия има традиционни схващания какво трябва да яде жената в такъв момент. Режимът се казва „ваджикаранам“. Първата най-важна точка е, че детето става възрастен и после влиза в ролята на родител. Без деца никой не оставя следа в живота, те са основния смисъл на съществуването. Идеята е да се създаде здраво поколение. Това е мисия. Концепцията идва от аюрведа. Двойката трябва да премине през личностно пречистване и обновяване. Планът се състои от няколко точки. Първото е промяна в начина на живот. Не бива на се яде храна приготвена извън дома, нито пък такава, сготвена от непознат. Във всекидневието не бива да има кавги. И двамата партньори трябва да поддържат психически баланс, да не изпитват негативни емоции. Има и програма за хранене. В менюто могат да се добавят някои билки. За жените се препоръчват определени масла за масаж на тялото. Панчакарма е голям клон на аюрведа, който дава предписания основно за пречистване на тялото по различни начини. Дава се лаксатив за прочистване на червата. Препоръчва се и йога като част от подготовката зачеване, а също и медитация. Едно от най-важните неща е да се приема храна от естествен произход и да сее избягват всякакви снаксове, фаст фуд, храна с пестициди.

Разкажете конкретни примери за свои пациенти, които са имали репродуктивни проблеми?

– Имал съм много случаи, в които съм помогнал на двойките да имат дете. Преди 3 г. имах пациентка с кисти на яйчниците. Тя имаше нередовен цикъл, който протичаше тежко. Лекувах я 1 г. Имаше дисбаланс на хормоните, но получи нейното си лекарство, което се приготвя от злато. След това цикълът й стана редовен и тя успя да зачене. В хомеопатията има много добри лекарства за подобряване на количеството и качеството на сперматозоидите. В практиката си имам над 40 случая, на които съмм помогнал.

– На какво са базирани лекарствата, които им давате? Минерали, растения или животински продукти?

– Над 70% от хомеопатичните лекарства са от растения. Има и минерални, и животински. Лекарството зависи от конкретния случай. Например лекарството лекоподиум клаватум, което е от растителен произход, е много ефективно при мъжете. Има и такова, което е от селен. Понякога няма причина за безплодието при мъжа и жената на физическо ниво. Хомеопатията е много полезна в тези случаи, защото взема предвид и генетичните предразположения и се търси т.нар. конституционално лекарство, което е за индивида.

– Как се отнасят една към друга хомеопатията и аюрведа?

– Основната философия за живота е една и съща. И при двете се лекува не самото заболяване, а индивида, който го е развил. Лечението е конкретно към конкретния човек и неговите нужди. При аюрведа 75% от лекарствата също са на растителна основа. При хомеопатията обаче разбирането за ума е много по-голямо. При аюрведа пък вниманието е насочено в по-голяма степен към храненето и промяната в начина на живот. Хомеопатията се основава на принципа – подобното се лекува с подобно. При аюрведа се следват два закона – този, но и друг – че подобното се лекува с противоположно. Тя използва и силни лекарства – химически препарати. Трябва много да се внимава, така че дозата да не стане токсична за организма. Например има лечение с злато, но то не може да се дава дълго. При хомеопатията дозата винаги е много малка, препаратите са разредени и няма опасност от предозиране.

Професор Кулкарни идва от Индия, където хомеопатията е официална медицина от 1948 г. Той е хомеопат с 22-годишен опит. В родината му има 400 изцяло хомеопатични болници. Дори в заведенията, в които се използват традиционните методи, има хомеопатични отделения. В страната практикуват 250 000 хомеопати.

Хомеопатията чисти емоционални травми

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -