сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАлергиите през бременността - най-важното, което трябва да знаете

Алергиите през бременността – най-важното, което трябва да знаете

Самата бременност не е рисков фактор за първа проява на различни алергии. Науката не е установила до този момент данни за повишена сенсибилизация и повишен процент на алергичните заболявания през този период. Това сподели д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ „Искър“ в София (Тел: 0877 58 90 40).

При някои бременни обаче се отчита влошаване на съществуващи отпреди алергии, а при други се те се появяват за първи път. Възможна е връзка с хормоните, които плацентата произвежда. Сред тях най-важно място заемат стероидните  хормони (естрогени и прогестерон). Те могат да повлияят за появата на уртикария и ангиоедем през този период, тъй като имат потенциал да въздействат на клетките и медиаторите – вещества, които участват в алергичната реакция.

д-р Марияна Мандажиева алерголог и УНГ

Кои са най-честите алергени при бременност?

Дразнителите, които най-често провокират алергия у бъдещата майка, са акарите в домашния прах, плесените, животинските епидермални алергени, отровата от инсекти и някои храни.

През деветте месеца на износване на бебето организмът на бъдещата майка се променя, като самата имунна система се пренастройва. Има интересни данни от проучвания, които сочат, че майчината алергия се отразява благоприятно върху способността на зачеване и на самата бременност. Наличието на алергия при майката се свързва с по-кратък период на забременяване, по-високи тегло и ръст на новороденото, по-дълга гестационна възраст на плода и по-нисък риск от преждевременно раждане. Любопитен е фактът, че жените с алергичен ринит и атопичен дерматит забременяват по-често и раждат повече деца.

Как бременността влияе на симптомите?

Износването на бебето мое да се отрази по различен начин на астмата и различните алергични заболявания. Една трета от жените установяват, че техните симптоми се подобряват или изчезват напълно, при друга една трета се наблюдава влошаване, а при трета няма промяна в хода на астмата и алергичните заболявания.

Между 18% и 30% от жените в детеродна възраст се оплакват от алергични заболявания, най-често алергичен ринит и астма. Други алергични заболявания, които могат да протичат по време на бременността, са:

  • алергичен конюнктивит,
  • уртикария,
  • анафилаксия,
  • хранителна алергия;
  • медикаментозна алергия.

Възможно е астмата и алергичните заболявания да се отразят на протичането и на изхода от бременността. Връзката е двупосочна – самата бременност също повлиява хода и тежестта на астмата и другите алергични заболявания.

Хранителна алергия – как да я отличим от хранителната непоносимост

Затова е важно бъдещата майка да се обърне своевременно към алерголог. Точният специалист ще помогне оплакванията да бъдат овладяни, а това е от значение за доброто състояние на майката и бебето. Той ще назначи подходящата терапия за алергичните заболявания и астмата от самото начало на деветте месеца и ще я съобрази с техните своите особености в различните етапи на бременността. Разликата в симптоматиката и тежестта на протичане определя и употребата на лекарства от различни групи, някои от които имат нежелани ефекти върху плода. Целта е да се избегне лекарствената терапия доколкото е възможно, особено през първия триместър.

Кога и защо симптомите ескалират

При една част от бременните се увеличават симптомите на алергичните заболявания. Това нерядко се дължи на спиране на терапията на атопичния дерматит, хроничната уртикария, алергичния ринит и астмата, поради страх от нежелани ефекти на медикаментите върху плода. От различните медикаменти за лечение на алергичии едни са разрешени за употреба по време на бременност, други не, като винаги трябва да се има предвид съотношението риск/полза за бременната жена и за плода. За да се намали необходимостта от медикаменти за овладяване на обострянията, е необходим добър контрол на алергичните заболявания. Той е в ръцете и на бременната жена с алергично заболяване, и се изразява в редовни посещения при алерголог от самото начало на бременността.

Еозонофилите са повишени най-често заради алергия или инфекция

При пациентките с тежко протичаща астма вероятността за влошаване на астмата по време на бременността е по-голяма. Промяната в майчиния имунитет  предразполага към инфекции, обостряне на астмата и честа употреба на антибиотици, крайно нежелани в този период.

Тежката и неконтролирана астма крие риск от смърт на плода, ниско тегло на новороденото, конгенитални малформации и усложнения по време на раждане. Дишането през устата в резултат на запушване на носа при алергичен и гестационен ринит има отрицателни ефекти върху плода (като изоставане на растежа му) и може да бъде причина за хипертония на майката. Пациентките с  неконтролирана астма и тежко протичащ атопичен дерматит трябва да бъдат мониторирани за потенциалните нежелани ефекти.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -