четвъртък, 2 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКампания с безплатни прегледи за кожни проблеми от защитните средства

Кампания с безплатни прегледи за кожни проблеми от защитните средства

Механично увреждане на кожата от дългите часове с пристегнати маски и други защитни средства, обостряне на съществуващи дерматити са едни от най-често срещаните оплаквания на медиците, които търсят помощта на дерматолог-алерголог. Затова традиционната ХІІ Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която ще се проведе през м. декември 2020 г., ще бъде насочена към професионалните кожни странични реакции при медиците на първа линия с Ковид-19.

Те са най-засегнатата професонална група, които получават нежелани реакции на кожата в резултат от употребата на лични предпазни средства (ЛПС) по време на Ковид-19 пандемията през 2020. Установено е, че двама от трима медицински специалисти получават реакция на кожата от ЛПС.

Професионалните кожни заболявания по време на пандемията Covid-19 могат да бъдат класифицирани в четири подгрупи:

  • механично увреждане на кожата,
  • увреждане на кожата, свързано с влага,
  • контактни реакции и обостряне на вече съществуващи дерматози.

Клиничният модел е многостранен и най-засегнатите кожни участъци са тези, които са в контакт със защитното оборудване и дезинфектантите. Инициативите в рамките на кампанията включват:

✅ безплатни консултации, профилактични мерки и алергологични тестувания за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с Ковид и с кожни промени от носене на маски, ръкавици, костюми и употребата на дезинфектанти

✅ повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод екзема на ръцете, вследствие на мерките срещу Ковид инфекцията

✅ повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод носене на маска (маскакне, розацея, периорален дерматит, контактен дерматит, себореен дерматит, импетиго) и такива с обостряне на други дерматологични заболявания вследствие на стреса (псориазис, дефлувиум, уртикария, атопичен дерматит).

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 9 дермато-венерологични центъра (списък и телефони по-долу). По време на кампанията медиците ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане. Желаещите да бъдат тестувани медици трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

➡️ 02/9230454 и 02/9230495 – Кожна клиника, Александровска болница – София

➡️ 0884/342246 и 070020017 – Дерматологична клиника ЕвроДерма – София

➡️ 02/4034933 – Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София

➡️ 032/607300 – Център по алергология и дерматология в ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“- Пловдив

➡️ 0885660866 и 0888835403 – Дерматологична клиника Медидерма – Пловдив

➡️ 042/698109 – Университетска кожна клиника, Стара Загора

➡️ 064/886696 – Университетска кожна клиника, Плевен

➡️ 0877323232 – Медицински център Кордис, Плевен

➡️ 0888/594144 – АСИМП Русе

Всички пациенти, в изброените клиники и центрове ще получат материали за предпазване на кожата във време на Ковид-пандемия и съвети от специалист-дерматолог.

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на кампанията на  ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) Healthy skin @t work, в която участват 30 европейски страни.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -