четвъртък, 1 юни, 2023
- Реклама -
НачалоCOVID-19 при деца - как протича и какво е лечението
Array

COVID-19 при деца – как протича и какво е лечението

Децата, особено по-малките, карат леко инфекцията с новия коронавирус, рядко се развиват усложнения. В интервюто д-р Любен Попов, началник на Детско отделение към Клиниката по УНГ болести в ИСУЛ, казва, кои са основните неща, които родителите трябва да знаят до пълното възстановяване на имунитета след боледуване. Д-р Попов приема пациенти и в Медицински център „Искър“ (София, ул. Искър 22), а час при него може да запишете на тел. 0889 311 550.

Д-р Попов, при вас идват доста деца, заразени с новия коронавирус. Каква е клиничната картина при малките с COVID-19?

По правило децата, особено малките, карат леко инфекцията с новия коронавирус. Симптомите по правило са хрема, зачервено гърло, може да има температура до 38 градуса. Други имат съвсем слаби прояви като при лека вирусна инфекция, а може да нямат и никакви признаци, например детето да е по-кисело в рамките на ден-два и нищо повече.

Коя е причината все пак да стигнат до лекар?

Обикновено идват, защото детето е хремаво или го боли гърлото. За щастие не съм видял в практиката си деца с тежки симптоми. Дори да има, не са често срещани.

Добре е родителите да знаят, че голяма част от острите вирусни инфекции в момента са Covid-19. Всяка хрема, дискомфорт или признаци, че детето не се чувства добре може да е това заболяване. За момента златният стандарт си остава изследване с PCR, макар че новите антигенни тестове са много по-бързи и по-удобни. Трябва да се вземе решение на европейско и национално ниво, за да се признаят за равностойни. Това би улеснило много работата по диагностиката на коронавируса, защото са около два пъти по-евтини от PCR тестовете, а и резултатите излизат много по-бързо. Очакваме нещата да се легализират юридически.

Защо коронавирусът подминава децата?

Има ли специфични кръвни изследвания при децата, които да показват кога има инфекция с коронавирус?

Няма специфична кръвна картина. Най-често тя е като при всяко едно вирусно заболяване. Понякога при по-напредналите случаи, които при децата са рядкост, може да има увеличение на левкоцитите и намаляване на лимфоцитите, но това не е абсолютен ориентир. При децата прословутата липса на обоняние и вкус е много по-рядка. Може би те просто не могат да се ориентират и да обяснят, не осъзнават промяната.

При възрастните пациенти с Covid-19 често се вижда много голям ръст при феритин, тромбоцити и повишени стойности на D-димер. Следите ли подобни параметри при младежите?

Първо да кажа, че тромбоцитите могат да се повишат и при обезводняване. Лекарят трябва да прецени целия набор изследвания в тяхната цялост. Отделен елемент на кръвната картина може да се повиши при различни заболявания и по различни причини. Трябва да има поне няколко показателя които да ви насочат към тази диагноза.

Какво препоръчвате като лечение при леки до средно тежки случаи при децата?

Препоръката е за добър хранителен режим с качествена храна – балансирано да се поднася месо, пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти и т.н. Леко да се увеличи приема на течности, а физическите активности да се ограничат, така че организмът да бъде във възможно най-добра форма да се справи с вируса.

При деца не се дават кръворазреждащи лекарства и кортикостероиди, каквито се прилагат при повечето болни възрастни. Ако има изключение при отделни тежки случаи, това се прави само и единствено в болнични условия.

Много се говори за допълнителен прием на витамин C. По този въпрос върви дискусия в научните среди. Причината е, че витаминът помага срещу вируси, подобрява имунитета, но от друга страна подобрява и кръвосъсирването. А именно това е един от основните проблеми при възрастните с коронавирус!

Специално при децата засега препоръките касаят основно оптимизиране на хранителния режим. В допълнение се предписват медикаменти срещу симптомите – например капки за нос при хрема, противотемпературни средства, таблетки за смучене за гърлото или сироп за кашлица. Кашлицата при децата по-често е от секретите, които се стичат в гърлото, отколкото от започващи белодробни проблеми. Разбира се, нещата трябва да се проследяват и оценяват индивидуално при всеки.

Лечение на грип при деца – какво трябва да знаем

При възрастните много често се изписват антибиотици още в началото на боледуването от Covid-19. Какво е правилото при децата?

Да припомня, че антибиотикът е антибактериално средство и не лекува Covid-инфекцията, а потенциалните бактериални усложнения. Той има своето място в терапията, но трябва да се изписва при опасения за започваща бактериално усложнение или ако такова е доказано. Започването на антибиотик от първия ден е грешка на изкуството.

Според мен оценката трябва да е индивидуална. При възрастните има хора с вродени или хронични заболявания, които боледуват по-тежко. За тях може по-лесно да изпишем антибиотик, но всеки случай трябва да бъде гледан индивидуално. Има значение общото състояние, както и честотата на боледуване. Има деца, които боледуват много и често пият антибиотици. Това трябва да се има предвид. Техният организъм е свикнал с тях и ги търси. Не е много приятно, но трябва да се съобразяваме с това.

Масовото изписване на антибиотици сега създава риска в бъдеще да не можем да лекуваме успешно някои бактериални инфекции. От десетилетия на пазара не е пускан нов антибиотик, а към старите антибиотици резистентността нараства.

Причини и лечение на задна хрема при деца

Колко дълго протича инфекцията при децата? Знаем, че при възрастните тя продължава поне две седмици.

При повечето деца преминава сравнително бързо в рамките на няколко дни. Имах обаче една пациентка на 15 години, която направи пневмония на 15-ия ден от началото на симптомите. В началото PCR-тестът бе отрицателен, но впоследствие продължителното боледуване затвърди съмнението и бе направен повторен тест, който се оказа положителен.

Нека да уточня, че причината за фалшиво отрицателните PCR-тестове не е в самата технология, а в недостатъчно доброто вземане на секрета. Той трябва да бъде взет от възможно най-дълбокото място в носоглътката. Не упреквам никого, не става дума за небрежно отношение. Просто всички се учим в момента.

Ако клинична картина е типичната за заболяването, но тестът е отрицателен, обикновено причината е неправилно взета проба. За мен беше ясно, че момичето е с това заболяване и тъй като детето продължи да се влошава, ги изпратих на повторно изследване.

Вярно ли е, че когато вече се е стигнало до пневмония, вирусът е в белия дроб и не се открива в носоглътката, т.е.  PCR-тестът може да е отрицателен? 

Да, това е така. Тогава материалът за изследване трябва е храчка, т.е. това, което излиза от белия дроб. При някои хора в първите дни резултатите са отрицателни, но след това, като се разгърне пълната клинична картина и започне влошаване, става ясно, че заболяването е COVID-19.

Как да се укрепи имунната система на дете, прекарало тази инфекция?  

Всяка сериозна вирусна инфекция понижава временно имунитета. Все пак това е преходно. За децата още е рано да се дават по принцип имуностимуланти, те все още са с добра имунна система. Имунната система отслабва при боледуване, но няма как да го избегнем този преходен период, каквото и да даваме. Най-добре е детето да си остане в къщи и да се възстанови пълноценно за около 2 седмици.

Мястото на имуностимулантите е чак към януари-февруари, към края на зимата, когато имунитетът вече е поотслабнал. Много родители обаче нямат възможност да стоят толкова дълго вкъщи, няма кой да гледа детето и това е причина те да се връщат по-рано в градината или яслата.

Къде е мястото на Витамин D в профилактиката и лечението на коронавируса?

По отношение на витамин D може би зимните месеци са по-критични, а той е много важен за имунната система. По принцип  България е страна, където има много дни със слънце. Ако детето прекарва достатъчно време навън на чист въздух и на слънце, това е достатъчно. Може да се дава витамин D при деца, които не могат да излизат достатъчно навън или имат проблеми с усвояването на витамина. Препоръчва се като добавка и към края на зимата. Препоръчвам родителите винаги да се консултират с лекар или фармацевт за дозата, тъй като витамините не са безопасни и при предозиране има нежелани странични ефекти.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -