Какво е феритин и кога се изследва

PRINT
имунна система

Феритин е голяма белтъчна молекула, която може да съхранява желязо. Той е най-големият резервоар за желязо в организма. Всяка молекула феритин може да съхрани около 4000 железни молекули. Феритин се намира в клетките.

Тази молекула е най-важната измерима величина, когато трябва да се прецени каква е обмяната на желязото в организма. Нивата на феритин позволяват да се направи заключение дали резервоарите на желязо в организма са празни и дали пациентът има дефицит на желязо.

В кои случаи се изследва феритин?

Феритин се изследва при подозрение за дефицит на желязо. Хората, които са в риск за такава липса, са бременни, кръводарители, пациенти на диализа и вегетарианци.

Феритин се проверява и при подозрение за претоварване с желязо, например за контрол на терапия с железни препарати. Изследва се кръвен серум или плазма.

Нормалните стойности са:

Мъже – 20 – 500 µg/l

Жени  – 15 – 250 µg/l

Стойностите зависят от метода на измерване. Затова те са по-скоро за обща ориентация.

В кои случаи стойностите на феритин са по-ниски?

Когато стойностите на феритин са по-ниски или равни на 15 µg/l, това е сигурно доказателство за дефицит на желязо. Това може да е провокирано от:

 • Заболявания, които водят до намалено усвояване на желязо (смущения в резорбцията на желязото като при Шрпуе или болестта на Крон)
 • Строги диети или непълноценно хранене (алкохолизъм, строги вегетарианци, които не ядат млечни и яйчени продукти, вегани)
 • Повишени нужди от желязо (бременност, кърмене, фаза на растеж)
 • Загуба на желязо, например при кървене от стомашно-чревния тракт, менструално кървене, кръводаряване, загуба на кръв чрез отделителната система (хематурия)
 • Дефицит на трансферин при определени бъбречни заболявания (нефротичен синдром), синдром на загубата на белтък (ексудативна ентеропатия), тежки изгаряния.
 • Пациенти, които редовно се подлагат на хемодиализа, са особено застрашени от загуба на желязо. При тях стойностите на феритин постоянно са по-ниски в сравнение с контролна група здрави хора.

В кои случаи феритин е с по-високи стойности?

 • Претоварване с желязо (хематохроматоза)
 • Смущения в разпределянето на желязото в организма – например при инфекции, хронични възпаления, тумори, бъбречна недостатъчност с отравяне на урината (уремия), увреждания на черния дроб
 • Хемолиза (разпад на червените кръвни телца), смущения в усвояването на желязото, например при малокръвие чрез дефицит на фолиева киселина или витамин В12, при хемоглобинопатии (заболявания, които настъпват със смущения в образуването на клетките хем, отговорни за червения цвят на кръвта).

Източник: Netdoktor

[Общо: 41    Средно: 3.1/5]
Какво е феритин и кога се изследва беше последно модифицирана от: февруари 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

2 thoughts on “Какво е феритин и кога се изследва

 1. DoctorsAsk каза:

  Пробата от кръв за изследване на феритин се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате

 2. emma каза:

  zdraveite! za da sme sigurni , 4e nqmame lipsa na jelqzo ,stoinostite na Feritina , ste pokaje li tova? ako toi e v norma, ste trqbva li da se izsledva i jelqzoto? Blagodarq

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *