вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДиклофенак - приложение и странични ефекти

Диклофенак – приложение и странични ефекти

Диклофенак действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Предлага се в различни форми на приложение – от таблетки през гелове до свещички. В аптеките се продава под различни търговски имена (марки), които имат различно по бързина и трайност действие.

Диклофенак често провокира странични ефекти в стомашно-чревния тракт. Възможно е да влезе в нежелано взаимодействие с други медикаменти, например лекарства за високо кръвно и противовъзпалителни препарати.

За какво се използва най-често диклофенак

Диклофенак облекчава болката, възпаленията и температурата. Затова типичното приложение на веществото е за акутни и хронични възпаления на ставите, ревматизъм както и спортни травми. Помага също и при настинки, например при възпаление на околоносните кухини. Облекчава и болките при някои жени по време на месечен цикъл.

Какъв ефект може да се очаква

Диклофенак спада към нестероидните противовъзпалителни средства. Понятието означава, че става дума за противовъзпалително средство, но не и кортизонов препарат. Диклофенак блокира специален ензим в тялото – циклооксигеназа. Този трансмитер играе централна роля, когато дадена тъкан се възпали, чувстваме болка или вдигаме висока температура. Именно затова препаратът потиска болката и възпалението, като сваля и температурата.

Какво да се съблюдава при употреба

Диклофенак се прилага в различни форми – таблетки, капсули с удължено освобождаване със забавено и по-дълго освобождаване на активното вещество, като гел, свещички или пластири. За точни указания за използване прегледайте указанията в листовката на лекарството.

Генерално диклофенак се понася по-добре като таблетка, която се приема по време на хранене с чаша вода. Ако го прилагате под формата на гел, нанесете малко гел на засегнатото място, втрийте го добре и накрая измийте добре ръцете си. При таблетките с удължено освобождаване не се допуска делене (чупене) на таблетката.

Какви са възможните странични ефекти

Те са описани подробно в листовката. Основното е, че хора, които имат язва, гастрит или други сериозни проблеми със стомаха, трябва да се консултират с лекар преди приема на диклофенак. Страничните ефекти се делят на чести, редки и много редки.

Какво означава чести странични ефекти

Много чести означава, че се срещат при 10% или повече от хората, които използват това лекарство. Честите са при 1% или повече от 1%, но по-малко от 10% от хората. С редки се обозначават странични ефекти при 0,1 до 1 процент от пациентите.

Диклофенак често провокира проблеми в стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, разстройство, леко кървене от стомаха и червата. Също често си болките в корема, подуването му, липса на апетит, оплаквания в горната част на корема като язва на стомаха или на дванадесетопръстника.

Освен това диклофенак може да предизвика световъртеж, главоболие, умора и дразнимост. Често пациентите споделят за кожни реакции – например обриви, сърбеж или други алергични реакции. Освен това диклофенак може да промени стойностите на черния дроб.

Когато диклофенак се приема в по-високи дози за дълго време, има повишен риск от инфаркт или инсулт. Особено хора, които без друго имат повишен риск за такива усложнения, защото страдат от диабет или високо кръвно например, трябва да претеглят внимателно плюсовете и минусите заедно с лекуващия лекар преди да започнат да приемат това лекарство.

Взаимодействия с други лекарства и храни

Диклофенак може да влезе във взаимодействие с други препарати. Питайте лекаря си или аптекаря за такива възможни реакции. Опасността за язвите, както и за кървене в стомаха, се увеличава, когато се приема заедно с други противовъзпалителни средства. Същото важи и когато приемате противосъсирващи лекарства като например ацетилсалицилова киселина (аспирин) или клопидогрел.

Диклофенак може да отслаби ефекта от други лекарства, преди всичко на някои за понижаване на кръвното. И обратното – има лекарства, които забавят разграждането на диклофенак в организма и така подсилват ефекта му. За прилагането му като гел няма данни за такива взаимодействия.

Противопоказания

Диклофенак не бива да се приема от хора, алергични към веществото. Това важи особено при неизяснени смущения в кръвообразуването, когато има язва на стомаха или дванадесетопръстника, възпаление на дебелото черво, кървене в стомашно-чревния тракт или мозъка. Не бива да го пият и хора, които имат сериозни смущения в черния дроб или бъбреците, слабост на сърдечния мускул, коронарна сърдечна болест или смущения в кръвообращението в мозъка. Диклофенак е табу в последния триместър от болестта.

Внимание: Тази статия не бива да се тълкува като указание за лечение и не изключва консултацията с лекар.  

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -