Какви са причините за повръщане на кръв?

PRINT
депресия аспергер аутизъм

Повръщането на кръв е симптом, който може да бъде причинен от много сериозни заболявания на храносмилателната система. Повръщането на кръв трябва да бъде диференцирано от други два симптома – кръвохрак и кървене от устната кухина. При кръвохрака източник на кръвта е дихателната система и тя може да бъде примесена с храчки и често пъти се отделя с кашлица. При тежките заболявания на устната кухина, дори възпаление на венците, може да бъде отделяно голямо количество кръв, което също да заблуди пациента.

Причините най-често са свързани с хранопровода и стомаха

Повръщането на кръв е симптом най-често при заболявания на хранопровода, стомаха и черния дроб. Злокачествените заболявания на хранопровода, някои редки заболявания и наличието на хиатална херния могат да причинят кървене, което от своя страна до доведе до повръщане на кръв. По отношение на стомаха и дванадесетопръстника трябва да се отбележи, че язвената болест и някои форми на гастрит може да доведат до активно кървене и повръщане на кръв. Лечението на кървящи язви и гастрити се извършва в болнично заведение и има много добри резултати и добра прогноза за пациента.

Не така стоят нещата при злокачествените заболявания на стомаха и хранопровода. Когато те се проявят с кървене и повръщане на кръв, обикновено става въпрос за напреднало заболяване, което не може да бъде повлияно, и прогнозата е неблагоприятна.

Растителни масла срещу гастрит и язва

Черният дроб също може да причини повръщане на кръв

Друга група особено тежки заболявания, които могат да причинят кървене и повръщане на кръв, са чернодробни заболявания, като най-често става въпрос за цироза на черния дроб. Чернодробната цироза предизвиква образуване на разширени вени в хранопровода, които при своето спукване причиняват масивен кръвоизлив, а състоянието е животозастрашаващо.

Веднъж установени, вариците на хранопровода подлежат на периодично наблюдение и над определена големина се предприема процедура, която ги отстранява по време на ендоскопско изследване. Тази процедура значително подобрява прогнозата за пациента и може да бъде животоспасяваща.

Кои са ранните симптоми за болести на черния дроб?

Кървенето от гастроинтестиналния тракт (храносмилателна система) може да бъде придружено с отделяне на кашави зловонни черни изпражнения или директно кръв и развитие на анемия. Повръщането на кръв е симптом на такова кървене и изисква незабавно посещение на лечебно заведение. Установяването на течната причина става чрез извършването на ендоскопско изследване – оглеждане на хранопровода и стомаха с тръбичка, която има източник на светлина и камера. Едва след подобно изследване може да се вземе решение как да се лекува съответният пациент.

Д-р Камен Данов, гастроентеролог, Александровска болница

[Общо: 71    Средно: 3/5]
Какви са причините за повръщане на кръв? беше последно модифицирана от: юни 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Какви са причините за повръщане на кръв?

  1. DoctorsAsk каза:

    При масивно повръщане на кръв вероятно става дума за скъсване на разширени вени на хранопровода . При почти всички случаи повърнатата кръв е тъмна, тя е съсирена на отделни парчета или наподобява утайка на турско кафе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *