четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНад 1000 жени всяка година се разболяват от рак на маточната шийка

Над 1000 жени всяка година се разболяват от рак на маточната шийка

Информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб” стартира днес с пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести. Организатор на инициативата е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Целта е да се осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV. Вирусът има десетки щамове, от които около 6 са особено опасни и рискови за рак. Предава се основно при полов контакт и е много разпространен. Човек може да се зарази дори само при един и то първи сексуален контакт.

Може ли човек да разбере, че се е заразил с папилома вируси

Най-важните въпроси за HPV ваксината

Имунната система на повечето хора успява да се самоочисти от папилома вирусите, но при други инфекцията остава в продължение на много години. Минават средно 10-15 г. до появата на преканцерози или дори рак, макар че при някои жени заболяването се проявява дори на 22-24-годишна възраст.

„Необходима е национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка”, заяви по време на откриването Лилия Асенова от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката (на снимката тя е с актрисата Йоана Буковска, лице на кампанията).

Ракът на маточната шийка е вторият по честота при жените

на възраст между 15-44 г. , стана ясно от данните, съобщени по време на пресконференцията. Всяка година над  270 000 жени в света умират от заболяването. 530 000 нови случая на рак на маточната шийка се регистрират ежегодно в света и ако не се предприемат мерки за предотвратяването, този брой ще стигне 1 млн. нови случая през 2050 г. В България всяка година над 1 000 жени се диагностицират с тежката диагноза, а над 400 не успяват да се преборят. В 99,7% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус.

България е една от 87-те страни по света, които имат Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, финансирана с публични средства. Тя дава право на безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, може да се обърне за повече информация към личния си лекар. На сайта на Националната програма – hpv-vaccine.bg също може да се прочетат важни материали за заболяването.

Профилактиката най-важна за предпазване от рак на маточната шийка

Какво означават различните степени на цитонамазка

Редица научни публикации доказват, че посредством имунизация и редовни прегледи смъртността и заболяемостта от рак на маточната шийка могат да бъдат намалени с 94%. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.

Жените трябва редовно да правят цитонамазка, за да се видят дори най-ранните степени на възпалителни промени в лигавицата на маточната шийка.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -