събота, 9 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУчилище за деца с астма в Александровска

Училище за деца с астма в Александровска

Тази събота –  27 май 2017г., в Клиниката по  педиатрия на УМБАЛ „ Александровска“ ще се проведе обучение на родители и деца за правилен режим на отглеждане и хранене на децата с астма и използване на инхалаторна техника при контрол на астмата. Участието е безплатно и не изисква предварително записване. Осигурени са и много изненади за децата.

Важно е децата да знаят как сами да използват инхалаторите

Белодробните  заболявания са един от най-големите здравни проблеми, причиняващи една шеста от всички смъртни случаи по света. Сред тях  водещи са астмата, хроничната обструктивна белодробна болест, острият вирусен бронхиолит и заболявания с рецидивиращо свирене при малките деца, за лечението на които инхалаторната терапия има ключово  значение. Особено важно за постигане на добър контрол  на астмата в детската възраст е изборът на приспособленията за приложение на  лекарствените средства по инхалаторен път. Почти всички деца могат да бъдат обучени за ефективно приложение на инхалаторна терапия.

Инхалаторното лечение е ефективен терапевтичен метод. При него лекарствените вещества достигат директно до структурите на дихателната система чрез вдишване. В последните десетилетия инхалаторното лечение получи осезаемо развитие поради усъвършенстваните технологии. Учените предлагат подобрени терапевтични решения поради ръста на пулмологичните и алергичните заболявания в световен мащаб. Основните причини са свързани с урбанизацията, замърсяването на въздуха. Влияние оказват промяната на околната среда и климатичните условия, химизацията на почвата, въздуха, водата и храната.

Клиниката по педиатрия на Александровска болница е специализирана за лечение на деца с остри и хронични белодробни заболявания и респираторна алергия. Екипът на проф. Переновска всяка година организира „Училище за астма“ с подробно вербално обяснение и практическа демонстрация за оптималното използване на инхалаторните устройства. Обучението има за цел да провокира активността на пациентите сами да участват в своето лечение, чрез прилагане и обмен на добри лечебни практики.

Програма на училището за астма

10 – 11 часа

Грешки при използването на инхалаторните устройства, проф. Пенка Переновска

11 – 12 часа

Практически модул „Правилни техники на инхалиране“, ст.м. с. Здравка Викторова, ст. м. с. Радка Теодосиева

12.00 – 12.30 часа

Дискусия, въпроси и отговори.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -