сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНа училище в Италия само с поставени 12 задължителни ваксини

На училище в Италия само с поставени 12 задължителни ваксини

От тази есен децата в Италия ще ходят на детска градина и училище само срещу документ за поставени 12 задължителни ваксини. Това произтича от ново постановление, което правителството на страната прие на фона на бурни обществени дебати, посочват Ройтерс и Асошиейтед прес. Обществото се вълнува от все по-честите прояви в Европа на болести, които се смятаха за изкоренени. Особено безпокойство е свързано с разпространението на морбили. Заболяването е силно заразно, предава се по въздушно-капков път подобно на грипа. Може да доведе до тежки усложнения като менингит или енцефалит, както и до смърт.

Затова в началото на всяка учебна година родителите ще трябва да представят документ – сертификат, за направени задължителни 12 имунизации, ако искат детето им да посещава заведението. Ако не спазят това, родителите на деца, които са законно задължени да посещават училище, ще бъдат санкционирани с тежки глоби. Сертифицирането ще се изисква всяка година, допълни здравният министър Беатриче Лорензин.

У нас имунизационният календар включва задължителни ваксини срещу най-сериозните и тежки заболявания като морбили, дифтерит, хепатит В, полиомиелит и други. В България също се наблюдава известен спад в обхвата заради антиваксиналните движения. Липсата на ефективен контрол позволява някои лекари да издават фалшиви бележки за направени ваксини.

Какви са страничните ефекти от ваксините?

В информацията се посочва, че в Италия задължителни стават ваксините срещу морбили, заушка, рубеола, варицела, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хемофилна инфлуенца тип В, менингит и хепатит В. Досега имунизацията срещу морбили, заушки, рубеола, варицела и менингит бе препоръчителна, но това се променя от септември 2017 г.

С постановлението италианското правителство си поставя и задача да се противопостави на неверните и научно неподплатени информации за ваксините. Те се разпространяват главно в интернет. Премиерът Паоло Джентилони обвини популисткото движение „Пет звезди“, че всява страх у родителите. Също и че насърчава противниците на ваксините с емоционални внушения. Заради антиваксиналните настроения в обществото през последните години обхватът на ваксинираните деца в Италия е паднал.

Духовете се разбуниха особено заради дело от 2012 г., когато съд в Римини присъди обезщетение на семейството на момче с аутизъм. В съдебното решение се твърдеше, че състоянието му е причинено от ваксината. Три години по-късно обаче решението е било отменено при обжалване. Случаят е много популярен в Италия. От италианското правителство обаче официални заявиха, че второто съдебно решение е потвърдило, че няма връзка между комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) и отключването на аутизъм при деца.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -