събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКой е в риск да се разболее от морбили

Кой е в риск да се разболее от морбили

Морбили е заболяване, което се причинява от вирус. Той е толкова прилепчив, разпространява се много бързо от човек на човек и е в състояние да направи епидемия. Коварното е, че заразеният може да предаде на други вируса, преди да е развил истински симптоми. Вирусът е един от най-високо заразните. Най-заплашени от заразяване са децата под 13 месеца (на тази възраст се справи първата доза имунизация) и другите, на които по някаква причина не е поставена ваксината.

Разпространява се по въздушно-капков път и пипане на предмети, замърсени с вируса. Инфекцията се предава дори при сравнително бегъл контакт – например ако прекарате кратко време заедно с болния в една стая. Може да не сте се хранили на една маса, да не сте ползвали общи битови предмети.

Разпространението на морбили в никакъв случай не е свързано с лоши нива на хигиената. Човек, който не е имунизиран, ще се разболее при контакт със заразен, дори да живее при идеални битови условия.

Как може да се предпазим от морбили?

морбилиНито добра хигиена, нито имуностимулатори могат да спрат вируса. Единствената ефективна профилактика е имунизацията. Според имунизационния календар у нас сега първата доза на ваксината се поставя на 13 месеца, а втората – на 12 годишна възраст. При ваксиниране само с първата доза, има известен риск човекът да се разболее, макар че се очаква да преболедува по-леко и без тежки усложнения.

Дезинфекция на предмети от бита и други хигиенни мерки нямат ефект, тъй като вирусът се предава и по въздуха.

Специалистите са категорични, че морбили е изкоренено заради масовата имунизация. Ако обхватът падне, което се наблюдава у нас през последните години, има риск болестта да се върне отново. Неслучайно в момента в Европа има отделни огнища на болестта. От 2017 г. насам случаите непрекъснато нарастват. Основната причина е натрупването на групи хора, които не са ваксинирани.

По официални данни имунизираните срещу морбили са 92%, но за да няма риск от епидемия трябва да са над 95%. Известни са обаче практики, в които джипита отчитат само на хартия извършени имунизации. Това означава, че на практика обхватът може да е по-малък от отчетения. У нас първата доза се прави на 13 месеца, а втората – която осигурява пожизнен имунитет – на 12 г.

Рискът от енцефалит след ваксина е 1 на 1 млн., но при болест – 1 на 1000

Ваксината създава имунитет за 2-3 седмици

Ваксината срещу морбили създава имунитет за около 2-3 седмици. За добра защита е необходимо да се сложат двете дози. Ваксината е безплатна за децата, но и у нас има родители, които доброволно се отказват.

имунизация ваксина странични ефектиСпоред проф. Мира Кожухарова в България имунизационният обхват в последните години не е много добър. Пропускането на имунизациите при повечето от необхванатите деца е по-скоро поради неглижиране на проблема. Притеснения будят майките, които си събират „научна“ информация в интернет и се настройват срещу ваксините.

„За мен е непонятно защо майките предпочитат детето им да се разболее и то от инфекциозни болести, които са тежки и нерядко завършват със смърт. Има пропуски от страна на медицинската общност, която не общува достатъчно с родителите“, коментира проф. Кожухарова. Тя припомни, че по време на епидемията от морбили в България през 2010 г. у нас са починали 24-ма души. Тя не разбира как една майка може да се страхува от ваксината, но не и от самата болест.

„Не е имало дефицит на ваксината. Неваксинираните са пропуснали поради някакви други причини, не поради липса на ваксината. Има шанс ако сега контактните деца се имунизират, да не се заразят или поне да изкарат по-леко заболяването. Нашите усилия трябва да се концентрират в регионите, където няма още заболели. След 2016 г. се натрупа доста голям брой неимунизирани с първа или втора доза“, разказва още проф. Кожухарова.

Какви са симптомите на морбили?

Типично морбили започва с висока температура, хрема, кашлица и зачервяване и дразнене на очите (конюнктивит). Особено характерните петна в устната кухина (наречени петна на Коплик) се появяват два до четири дни по-късно. Това се случва малко преди обривът да избие. Петната на Коплик се появяват по лигавицата на вътрешната страна на бузите, срещу горните 1-и и 2-и кътник, на цвят са жълтеникаво-белезникави, оградени с червен пръстен. Възпаленото гърло (фарингит) често се съпровожда от възпаление на горните дихателни пътища (ларингеална и трахеобронхиална лигавица).

Обривът се появява 3 до 5 дни след появата на първите симптоми. Обривът започва зад ушите и отстрани на врата и прогресира от главата надолу. Обривът е съставен от малки неправилни червени пъпчици, които нарастват на големина, показват тенденция към сливане и бързо се разпространяват (в рамките на 1-2 дни) по трупа и крайниците (като същевременно започва да избледнява по лицето). Обривът обикновено не сърби. Температурата може да достигне 40 С. Очите са зачервени и влажни, силно чувствителни на светлина (фотофобия). Около очните орбити е налице оток. Състоянието на пациента изглежда тежко.

Развитието на заболяването обикновено следва еволюцията на обрива. За 3 до 5 дни обривът започва да отшумява и избледнява, температурата спада рязко и пациентът се чувства значително по-добре. Болният вече не е заразен. След отшумяването на обрива може да остане променено оцветяване на кожата с белене на кожата.

Заплашени ли са възрастните

Тези, които са били деца преди въвеждането на ваксината, има голяма вероятност да са изкарали заболяването. Ако това е така, преболедуването създава траен пожизнен имунитет. Родените след 1961 г. са ваксинирани. Огромният риск е за малките деца – кърмачета до 13 месеца, които още не подлежат на ваксина, както и за по-големите, които не са ваксинирани по една или друга причина.

Преди да се въведе ваксината, при морбили се наблюдава цикличност през 3-4 години. Почти всички са боледували. Тези, които са оцелели, са имунизирани. През годините се раждат нови деца и когато се натрупа група без имунитет, възниква новата епидемия. „Недопустимо е при такава добра ваксина в наши дни да има епидемии. Ако само си представим, че днес 100% от населението по света е имунизирано срещу морбили, след две седмици този вирус няма да го има“ – така образно обясни ефективността от ваксината срещу морбили проф. Кожухарова.

Лечението на морбили – възможностите са ограничени

Няма специфично лекарство, което да действа срещу вируса на морбили. Ако няма усложнения се прилагат препарати за облекчаване на симптомите – висока температура, болки, зачервено гърло. Организмът трябва сам да се справи.

По-опасни са усложненията, които са чести при това заболяване. Възпаляват се белите дробове, мозъка (енцефалити). Често има тежко засягане и на очите. Около 1 дете на 1000 заболели умира. При епидемията от морбили  у нас се разболяха 24 000 души, а 24 деца починаха по данни на МЗ. Всички по-тежки случаи се лекуват в болница.

При всеки 4-5-и болен, който развива усложнения, остават трайни увреждания като парализа или смущения в говора. Лечението на усложненията е според типа им с антибиотици и други препарати. Коварното е, че в практиката се наблюдават и т.нар. късни увреждания – 4-5 г. след преболедуване на морбили, изтъкна проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни болести. Той посочи, че е виждал млади хора, ослепели на по-късен етап вследствие на инфекцията.

Болестта протича на три етапа

морбили симптомиПървият се нарича катарален период – започва с постепенно повишаване на температурата, отделяне на серозно-слузеста секреция от носа, кихане, сълзотечение, кашлица. Постепенно температурата достига до 39 градуса. Децата стават апатични, плачливи, загубват апетит.

При втория се наблюдава характерен петнист обрив, който през първия ден обхваща лицето, шията и горната част на гръдния кош, на втория-третия ден ангажира туловището и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта, тъй като образуваните нови обривни единици се сливат с по-рано възникналите, но винаги между тях остава незасегната от обрива кожа. Катаралните прояви се засилват.

Третият период се нарича реконвалесцентен (възстановителен). До 5-6 дни общото състояние се подобрява, ако не настъпят усложнения.

Периодът от първия контакт с вируса (със заразения човек или носител на вируса) до изявата на първите симптоми на болестта се нарича инкубационен период. За инфекцията с морбили инкубационният период е 1-2 седмици (7-14 дни). Обривът обикновено се появява около 14 дни след заразяването.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -