събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИзтощават ли ваксините детския организъм?

Изтощават ли ваксините детския организъм?

Детският организъм може да понесе 10 000 ваксини, а задължителните по имунизационния календар са 11, казва доц. Андрей Галев, началник на центъра по превантивна медицина във ВМА. Тоест използваните сега препарати далеч не изтощават съпривителните сили на организма, защото ангжират сам една хилядна от възожностите им. Той призна, че у нас има все още доста настроения срещу този тип препазване от заразни болести. Дори интелигентни хора смятали, че ваксините са химическа кастрация, за да оцелеят само тези с правилните гени. По форумите в интернет се разпространяват абсурдни твърдения, за които обаче няма никакви научни доказателства, каза доц. Галев.

Преди години, когато се въвеждаше ваксината срещу хепатит В, лично аз много се страхувах, допълни той. Сега, 2 г. по-късно обаче равносметката е повече от положителна – рязко са намалели болните от този вирус, а също и заболяванията, които са усложнения от него – цироза и рак на белия дроб.

Ваксините са безопасни, защото са най-проверявания медикамент

Преди да бъдат пуснати на пазара се правят  страхотни проучвания, които минават по строго определени етапи. Дори при най-малки съмнения приложението им се спира, подава се обратна информация към контролните здравни органи. Наистина, някои препарати могат да предизвикат болка и неудобство – временно зачервяване на мястото, лека температура, но те са несравними с болката и страданията от болестта, която се предотватява.

В интернет съм попадал на твърдения, че ваксините водели до мозъчни увреждания, че били виновни за синдрома на внезапната детска смърт, че децата са по-болни отколкото преди масовата ваксинация. Няма никакви научни доказателства в подкрепа на подобни тези, заяв доц Галев. Точно обратното – отнети са правата на лекар, който твърдял, че те водят до аутизъм. Изявлението му става повод да се направят сериозни проучвания, но нищо такова не се потвърждава. Официалната медицина е базирана на доказателства, а не на слухове, допълни лекарят.

Противниците на имунизациите изтъкват и друго – че задължителното имунизиран било намеса в личния живот. Властите във всяка страна обаче имат право да решат какви изисквания да поставят. Държави като Белгия, Франция, Испания, Италия, Португалия изискват при записване в учебно заведение не просто бележка за поставена ваксина, а лабораторно изследване за наличие на антитела. Групи неимунизирани деца могат да се превърнат в огнище за разпространение на инфекциозни болести, за които в развитите страни вече са забравили. Подобен случай бе епидемията от морбили у нас през 2010 г., когато близо четвърт милион българи преболедуваха, а 24 души починаха.

Все пак има хора, които не могат да бъдат ваксинирани поради тежки алергии или имунни дефицити, изтъкна доц. Галев. Имунизацията на членове на семейството предпазва от предаване на причинителя. Така възрастните, които също са със слаб имунитет, са предпазени, ако децата, коио обикновено пипват разни вируси, са ваксинирани.

По-евтино и за обществото, и за отделния човек е да се предпазиш от заболяване, отколкото да лекуваш, посочи докторът. Ако продължим да ваксинираме с пълно покритие, бъдещите родители могат да бъдат спокойни, че болестите няма да засягат децата им.

Свързани теми: Д-р Кунчев: Мит е, че ваксините водят до аутизъм

Какви са страничните ефекти от ваксините

СНИМКА: БОЛНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -