Едва половината деца в предучилищна възраст имат задължителните ваксини

PRINT

Обхватът на ваксинираните деца по задължителния имунизационен календар пада критично в предучилищната възраст. Това съобщи председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ (на снимката). Данните са от 2015 г. Докато през първата година 95,8% от бебетата са ваксинирани по задължителната програма, при децата до 2 г. обхватът пада до 65,1%. В предучилищна възраст покритието за дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит пада под 50%.

Донякъде проблемите са провокирани от сътресенията в доставките на ваксини последната година, но има и други причини. Затова педиатри и епидемиолози предлагат промени в сроковете за провеждане на обществените поръчки за ваксини.

„Когато става дума за ваксини, има два ключови момента – правото на всеки човек на здраве и правото му на свободен избор. Дълг на обществото е да намери баланс между тези права. Парадоксът  е, че успехът на ваксинопрофилактиката през годините е основание за отричането й сега. Благодарение на нея много болести са отдавна забравени, но болестите никога не ни забравят“, каза проф. Пилософ. Само преди месец в Белгия от дифтерит почина тригодишно момиче. Родителите му не го ваксинирали по религиозни причини.

Ръстът на неимунизирани деца е по няколко причини

На първо място това е нарушената ритмичност в доставката на ваксини, надигането на негативни обществени настроения, незаинтересованост и неинформираност на населението и отказ от имунизации, миграция (основно на ромското население и сезонните работници). Такива са наблюденията на педиатрите.

На фона на различни слухове и произволни твърдения, разпространявани в интернет, експертите цитираха факти от Изпълнителната агенция по лекарствата, според които регистрираните нежелани лекарствени реакции от ваксини са едва 7% от всички докладвани реакции. Това е изключително малко, като се има предвид огромния брой ваксинации. Тези нежелани реакции най-често са леки (зачервяване и подуване на мястото), преминават в рамките на няколко дни и не оставят трайни последици за здравето на имунизираните. Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев подчерта, че механизмът за докладване на такива сигнали в България е изключително демократичен и отворен – всеки може да го направи писмено, по имейл или телефон до агенцията по лекарствата или министерството.

Има остра необходимост от разработване на Национална програма за оптимизиране на ваксинопрофилактиката у нас, каза още проф. Пилософ.  Тя трябва да предложи решение на проблемите в имунизационната политика, които са ясни: липса на регламентирани стандартни процедури за изпълнение на имунизационния календар при недостиг на ваксини, липса на възможности за замяна в такива случаи, както и на алгоритъм за поведение при отказ от ваксина.

Педиатричната асоциация предлага още промяна в Закона за обществените поръчки, която да гарантира своевременно провеждане на търговете за ваксини; въвеждане на централизиран електронен имунизационен регистър, който да позволява лесно проследяване на имунизациите, реимунизациите и нежеланите лекарствени реакции; програма за обучение и информиране по въпросите на имунопрофилактиката на всички медицински кадри. Сред предложените мерки е и разработване на процедури за внедряване на нови видове ваксини, както и действия за повишаване на информираността на населението.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Едва половината деца в предучилищна възраст имат задължителните ваксини беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *