петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниЕдва половината деца в предучилищна възраст имат задължителните ваксини

Едва половината деца в предучилищна възраст имат задължителните ваксини

Обхватът на ваксинираните деца по задължителния имунизационен календар пада критично в предучилищната възраст. Това съобщи председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ (на снимката). Данните са от 2015 г. Докато през първата година 95,8% от бебетата са ваксинирани по задължителната програма, при децата до 2 г. обхватът пада до 65,1%. В предучилищна възраст покритието за дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит пада под 50%.

Донякъде проблемите са провокирани от сътресенията в доставките на ваксини последната година, но има и други причини. Затова педиатри и епидемиолози предлагат промени в сроковете за провеждане на обществените поръчки за ваксини.

„Когато става дума за ваксини, има два ключови момента – правото на всеки човек на здраве и правото му на свободен избор. Дълг на обществото е да намери баланс между тези права. Парадоксът  е, че успехът на ваксинопрофилактиката през годините е основание за отричането й сега. Благодарение на нея много болести са отдавна забравени, но болестите никога не ни забравят“, каза проф. Пилософ. Само преди месец в Белгия от дифтерит почина тригодишно момиче. Родителите му не го ваксинирали по религиозни причини.

Ръстът на неимунизирани деца е по няколко причини

На първо място това е нарушената ритмичност в доставката на ваксини, надигането на негативни обществени настроения, незаинтересованост и неинформираност на населението и отказ от имунизации, миграция (основно на ромското население и сезонните работници). Такива са наблюденията на педиатрите.

На фона на различни слухове и произволни твърдения, разпространявани в интернет, експертите цитираха факти от Изпълнителната агенция по лекарствата, според които регистрираните нежелани лекарствени реакции от ваксини са едва 7% от всички докладвани реакции. Това е изключително малко, като се има предвид огромния брой ваксинации. Тези нежелани реакции най-често са леки (зачервяване и подуване на мястото), преминават в рамките на няколко дни и не оставят трайни последици за здравето на имунизираните. Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев подчерта, че механизмът за докладване на такива сигнали в България е изключително демократичен и отворен – всеки може да го направи писмено, по имейл или телефон до агенцията по лекарствата или министерството.

Има остра необходимост от разработване на Национална програма за оптимизиране на ваксинопрофилактиката у нас, каза още проф. Пилософ.  Тя трябва да предложи решение на проблемите в имунизационната политика, които са ясни: липса на регламентирани стандартни процедури за изпълнение на имунизационния календар при недостиг на ваксини, липса на възможности за замяна в такива случаи, както и на алгоритъм за поведение при отказ от ваксина.

Педиатричната асоциация предлага още промяна в Закона за обществените поръчки, която да гарантира своевременно провеждане на търговете за ваксини; въвеждане на централизиран електронен имунизационен регистър, който да позволява лесно проследяване на имунизациите, реимунизациите и нежеланите лекарствени реакции; програма за обучение и информиране по въпросите на имунопрофилактиката на всички медицински кадри. Сред предложените мерки е и разработване на процедури за внедряване на нови видове ваксини, както и действия за повишаване на информираността на населението.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -