четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНевролози в Плевен ще консултират безплатно цял месец

Невролози в Плевен ще консултират безплатно цял месец

Мозъчният инсулт е заболяване, което все по-често засяга и хора в активна възраст. Ето защо екипът на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен и социалната мрежа за здраве CredoWeb обявиха съвместна акция. През следващия месец в лечебното заведения ще се проведе месец на безплатни изследвания за пациенти с неврологични проблеми в активна възраст. Всички, които имат желание да се консултират, могат да се запишат на телефон 064/ 886  278. Прегледите ще се провеждат всеки четвъртък от 10 до 12 ч., като първият ден от кампанията е 25 май 2017 г. В екипа, който осъществява инициативата, участват невро-психолог, невролог и невролог специалист по доплерова сонография.

Вижте още: Познавате ли симптомите на инсулта?

Идеята е да се установят хора с повишен риск от мозъчносъдови инциденти в активна творческа възраст след 50 г. Това поясни доц. д-р Мая Дановска, началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ-Плевен. При тези, които се запишат за прегледите, лекарите ще проведат комплексно изследване. С него може да се открият навреме т.н. променливи съдови рискови фактори. Именно те причиняват мозъчносъдови заболявания и по-специално мозъчен инсулт. Комплексното изследване включва насочена неврологична анамнеза за настоящи оплаквания като главоболие, световъртеж, намалена възможност за концентрация, паметови нарушения, фамилна обремененост. Ще бъде измерено артериално налягане. Ще се направи неврологично изследване, в което ще се търсят дискретни неврологични симптоми.

Лицензиран невропихолог пък ще проведе невро-психологично изследване, което може да хване ранни когнитивни нарушения. Те не нарушават обичайните ежедневни и професионални активности на човек и затова остават незабелязани.

Пациентите с рискови фактори като захарен диабет, артериална хипертония и дислипидемия ще минат и през доплерово изследване на сънните артерии. То може да открие асимптомни патологични изменения – стенози. Доц. Дановска споделя, че имат желание да разширят обема на профилактичната дейност. Идеята е в комплексното изследване да се включи още кардиологичен преглед, изследване на кръвна захар, проследяване на кръвните масти. Това са все неща, които оказват влияние за появата на патологични промени в основните кръвоносни съдове на шията.

България заема водещи позиции в Европейския съюз по заболяемост, смъртност и тежка инвалидизация на пациентите с мозъчен инсулт. От една страна се увеличава продължителността на живота и затова повече хора стигат до този здравен проблем. От друга обаче влияе нездравословния начин на живот.

„Трябва да се провежда истинската първична профилактика на мозъчносъдовата болест. При вече възникнал мозъчен инсулт, шансовете за пълно възстановяване и връщане на пациентите към нормален начин на живот са ограничени. Инсултът създава сериозни проблеми не само за пациента и неговите близки. Свързан е със сериозни финансови и социални последици“, посочва доц. Дановска.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -