Може ли човек да разбере, че се е заразил с папилома вирус?

PRINT
преглед гинеколог цитонамазка

Ракът на шийката на матката се причинява от човешкия папиломен вирус, който е един от основните причинители на полово-преносими заболявания. Към момента са познати повече от 100 щама от него. Подобно на много други онкологични заболявания и ракът на шийката на матката, протича първоначално безсимптомно. Въпреки това, има някои признаци, които насочват лекаря, че е редно пациентката да бъде изследвана за това заболяване.

Гениталните брадавици са най-често наблюдавания сблъсък с папиломния вирус. Те представляват малки образувания, сякаш съставени от няколко части, подобно на грозд. Заразяването с папиломния вирус при секс става много лесно. Съществува мнение, че при наличие на генитални брадавици при единия партньор предаването на инфекцията е сигурно в над 70% от случаите. Важно е да се знае, че тя настъпва дори без проникване, а само при контакт на кожа с кожа. Това означава, че презервативът невинаги е сигурен. В случая опасен се оказва и оралният, и аналният секс.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ракът на маточната шийка покосява и млади жени на 23 г.
Терапевтично поведение при различните групи цитонамазка
Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV
Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка

Между сексуалния контакт и появата на брадавиците има латентен период, който може да продължи месеци. През това време обаче човекът, който е общувал със заразен партньор вече също носи заразата в себе си безсимптомно, и може да заразява.

Самите гениталните брадавици, които са най-характерният признак, са с розов или сивкав цвят, разположени в областта на половите органи и перианалната зона. Те могат да бъдат много малки, неустановими на пръв поглед формации, но могат да достигнат и по-големи размери с гладка или набраздена повърхност, единични или групирани. При жените те се локализират по срамните устни, назад към ануса, по стената на влагалището и шийката на матката. При мъжете са по главата или ствола на пениса, скротума и аналната област. Не рядко са налице и оплаквания от повишен сърбеж, течение при жените, дори кръвотечение след полов контакт. Заболяването се установява с преглед с колпоскоп при лекар – онколог, като към него насочва гинеколога или общопрактикуващия лекар. Консервативното лечение на брадавиците е с медикаменти или с течен азот. При развит рак на шийката на матката се налага оперативна намеса.

Независимо, че презервативът не всякога помага, ако например е правен орален секс, той не бива да се пренебрегва. Кондомът, особено при инцидентни рискови контакти, не бива да се забравя. Най-сигурното средство е ваксината срещу рак на шийката на матката. Тя вече е включена в препоръчителния имунизационен календар в България, поема се от здравната каса за всички момичета, които не са започнали полов живот.

Важното е те да не са правили секс, за да се създаде добър и траен имунитет. Ваксината е безвредна и засега е единственото надеждно средство срещу човешкия папиломен вирус. Тя се препоръчва и на момчетата, но у нас за тях не се поема от касата, нито пък се практикува при тях. В САЩ, Канада и някои европейски страни вече има интерес за ваксиниране и на тийнейджъри, тъй като мъжете могат да станат носители на човешкия папиломен вирус.

Д-р Нина Иванова, вирусолог

[Общо: 16    Средно: 3.5/5]
Може ли човек да разбере, че се е заразил с папилома вирус? беше последно модифицирана от: юли 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *