вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се справим със стреса от изолацията?

Как да се справим със стреса от изолацията?

Прекалено спокойствие или твърде много стрес – много хора по света се намират в момента на единия или другия от двата полюса. Как да намерим баланса във всекидневието? Дори в условията на пандемия психичното здраве е не по-малко важно от физическото, затова за него също трябва да се полагат грижи. 

Ограничителните противоепидемични мерки често са свързани с психологически дискомфорт. Някои хора изпадат в изолация и се чувстват самотни, а други трябва да се справят с работата от къщи и онлайн училището на децата. 

Един от сериозните проблеми е самотата и чувството за изолация от останалите хора, казва психологът Флориан Щьок, от професионалното Сдружение на германските психолози. Хората, които живеят сами и са физически разделени от близките и приятелите си, може дори да се почувстват изоставени. На другия полюс са семействата с деца, където натоварването е много голямо. Между четирите стени трябва да се съвместяват работа, домакинство, онлайн училище и почивка.  

Стрес от изолацията отключва пристъпи на алергия

Като начало трябва да кажем на себе си, че става дума за ограничен период от време. Един ден това ще свърши и няма да е чак толкова далече, окуражава ни психологът. Нека се опитаме да видим в тази ситуация не само минусите, но и някои плюсове. Ето съветите на експерта. Ключовите думи са: запазване на енергията, физическа активност и ясна структура на деня. 

Можем да използваме времето пълноценно и без да го пропиляваме. Може би най-после ще стигнем до нещата, за които преди все не сме успявали, или пък ще прекарваме повече моменти на уединение със семейството. 

Всеки трябва целенасочено да потърси нещата, които му доставят радост, разтоварват го и го зареждат с енергия. Може да е разходка, четене на любима книга или някакво хоби. Движението навън доставя кислород в кръвта и спомага за синтеза на хормони, свързани с доброто настроение. Още по-добре, ако е сред природата и наблюдаваме птиците, растенията. 

Причини и симптоми на депресия

Хората, които работят от къщи, а в допълнение се грижат и за децата си, които учат онлайн, трябва да се научат да казват “не”. Също така да осъзнаят, че не всичко трябва да бъде свършено и може на моменти у дома да цари безпорядък. 

Най-важното е да запазим ясно разпределение на времето през деня. Трябва да има часове, запазени за работа, и такива, които са за семейството, домакинството, а и за свободни занимания, за общуване с приятели, макар и по телефона или в интернет. 

Ако усетите, че мрачното настроение продължава, не се колебайте да потърсите квалифицирана помощ. Още по-важна е тя, ако човек не може да спи добре или пък в главата му неспирно кръжат мисли за проблемите. От помощ се нуждаят и хората, които се страхуват да напуснат дома си, за да не се заразят.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -