вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМинистър Атанасова на асамблея на ООН в Женева

Министър Атанасова на асамблея на ООН в Женева

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ръководи българската правителствена делегация, която участва в 65-та сесия на Световната здравна асамблея. Тя се провежда от 21 до 26 май в Женева. Основната тема на тазгодишната сесия е „Към универсален достъп до здравеопазване“.

По-важни здравни теми, които ще бъдат обсъдени в рамките на форума са незаразните болести, майчиното и детското хранене, прегледа на напредъка в постигането на Целите на Хилядолетието със здравен аспект, психичното здраве, Международните здравни правила. На 65-та Асамблея ще бъдат разгледани и въпроси, свързани с трите направления на реформата на СЗО: приоритети и програми, управление и мениджмънт.

65-та Световна здравна асамблея бе открита с приветствие от Генералния секретар на ООН, произнесено от г-н Касим-Жомарт Токаеев, заместник- генерален секретар и генерален директор на Службата на ООН в Женева. Акцент бе поставен върху необходимостта от справянето с петте основни предотвратими заболявания: малария, полиомелит, нови педиатрични ХИВ инфекции, тетанус и дребна шарка, както и за пълното прилагане на Глобалната стратегия за майчино и детско здравеопазване.

За председател на Асамблеята бе избрана г-жа Тереза Н’Дри Йоман от Кот Д’Ивоар.

По време на посещението си в Женева, министър Атанасова ще проведе двустранни срещи с г-н Зураб Тчиаберашвили, министър на здравеопазването на Грузия и г-жа Жужана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

СНИМКА: МЗ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -